Radovi traju
36

Ambasador Ji Ping na gradilištu autoputa kod Čapljine: Kineski radnici su u samoizolaciji

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Ambasador Kine u Bosni i Hercegovini Ji Ping danas je obišao gradilište poddionice Počitelj – Zvirovići autoputa na koridoru 5C, čiju izgradnju izvode kineske firme “China State Construction Engineering Corporation Limited” i “Power Construction Corporation of China”.

Ji Ping predvodio je delegaciju Ambasade NR Kine u BiH i Udruženja Bosansko-kineskog prijateljstva. On je u pratnji izvođača radova obišao gradilišta kako bi se upoznao s postignutim napretkom te se uvjerio u savršeno zdravstveno stanje svih radnika nakon okončanja karantena u kojoj je dobrovoljno bila nekolicina radnika nakon povratka iz Kine.

''Svi radnici su ovdje završili samoizolaciju. Znači nema nikakvih problema što se tiče njihovog zdravstvenog stanja. Svi su rekli da su zadovoljni životom ovdje i radom, ali neki građani su zabrinuti zbog epidemije koronavirusa, ali hoću da kažem budite bez brige. Kineski narod je vrijedan i principijelan , znači mi imamo zahtjeve prema sebi, ako radnici i menadžeri osjećaju da nešto nije u redu oni su sigurno dobrovoljni da budu u izolaciji i neće da izlaze iz kuće'', kazao je kineski ambasador.

Kinezi ne donose virus nego prijateljstvo

Ističe kako u Kini borba protiv epidemije nije okončana, te naglašava da su sada najteži trenutci u Kini.

''Ali kineski radnici i menadžeri su odlučno došli ovdje da nastave projekat što pokazuje njihovu iskrenost i vrijednost. Vjerujem da ono što oni donesu nije virus nego prijatejstvo', kazao je kineski ambasador.

On naglašava kako su kineski radnici koji izvode radove na dionici koridora 5C , Počitelj-Zvirovići iz kompanija koja koje su iz grada Wuhana gdje je najteža situacija, te podsjeća da su baš su oni izgradili bolnicu u roku od deset dana.

''To potpuno pokazuje njihovu sposobnost i duh ove firme. Vjerujem da će oni sigurno završiti ovaj projekat prema planu i skladu s Ugovorom'', kazao je kineski ambasador.

Čapljina jedina pored Sarajeva s dva izlaza na autoput

Načelnik Čapljine Smiljan Vidić koji je s kineskim ambasadorom obišao radove kaže kako je ovaj projekt velika stvar ne samo za Čapljinu nego i za čitavu državu.

''Novih 11 kilometara autoputa koji se gradi na području Čapljine poglavito je važno ovdje za naše građevinske operative dobilo posao na ovoj dionici. Svi naši smještajni kapaciteti su također puni, a svi moraju negdje jesti i spavati'', kazao je Vidić.

Za dvije godine kada radovi budu okončani kako naglašava čapljina će biti preporođen grad.

''Čapljina će biti pored Sarajeva jedini grad koji će imati dva ulaza i dva izlaza s autoputa , tako da je to za našu budućnost za gospodarstvo i turizam od velikog značaja'', zaključio je Vidić.

Poddionica Počitelj – Zvirovići duga je 11 km i izuzetno je važna za Hercegovinu, jer će njenom izgradnjom ovaj dio Hercegovine autoputem biti direktno povezan s Međugorjem i Evropskom unijom (granični prijelaz Bijača sa Republikom Hrvatskom).

Izgradnja se finansira sredstvima osiguranim u okviru Ugovora o zajmu sklopljenog s Evropskom investicionom bankom (EIB) u iznosu od 100 miliona eura i bespovratnim sredstvima Evropske unije od 5 miliona eura koja su osigurana u okviru Agende za povezivanje preko Investicionog okvira za zapadni Balkan.