biznis
0

Alexander Picker novi predsjednik Uprave Hypo Internationala

Klix.ba
Alexander Picker
Alexander Picker
Alexander Picker, prvi čovjek Hypo Alpe-Adria banke u BiH, preuzeće mjesto predsjednika uprave cijele Hypo grupacije s 1. jauarom 2014. godine. Nadzorni odbor Hypo Alpe‐Adria‐Bank International AG (HAA) ovo je odlučio na svojoj redovnoj sjednici koja je održana danas.

Iskusni bankar i specijalista za tržište jugoistočne Europe na svoju novu poziciju prelazi sa pozicije predsjednika uprave Hypo banke u BiH.

Odluka je donesena slijedom javne procedure izbora. Picker se u svojstvu predsjednika Uprave, pridružuje postojećim članovima uprave Wolfgangu Edelmülleru, Johannesu Prokschu i Raineru Sichertu koji će zadržati svoje postojeće pozicije.

"Pozdravljamo dr. Pickera, predsjednika Uprave Hypo Alpe‐Adria‐Bank, kao upućenog stručnjaka koji sa sobom donosi dugogodišnje iskustvo u bankarstvu i regiji i posebnoj situaciji u kojoj se Banka nalazi. Vjerujemo da je g. Picker, koji će raditi zajedno sa sadašnjim članovima Uprave, najbolja osoba da se uhvati u koštac sa složenim izazovima koji se pojavljuju povodom restruktuisanja i reprivatizacije Banke”, rekao je dr. Klaus Liebscher, predsjednik Nadzornog odbora Hypo Grupe.

Petar Stefanović, direktor Odjela marketinga i korporativnih komunikacija Hypo banke u BiH prenosi zadovoljstvo svih zaposlenika obje Hypo banke u našoj zemlji.

"Ovo je izuzetno pozitivna vijest ne samo za cijelu našu grupaciju, već i za BiH. Pod vodstvom g. Pickera banka je iz fundamenta restruktuirana, počelo se sa rješavanjem naslijeđenih problema, a fokus se sa nekih negativnih i sporednih stvari vratio na biznis. Činjenica da je on odabran da vodi Hypo Grupu u ovim presudnim trenucima predstavlja veliko priznanje za sve što je urađeno u ovih skoro dvije godine“, izjavio je Stefanović.

Petar Stefanović
Petar Stefanović

Dugogodišnje iskustvo kao predsjednik Uprave

Preuzimanjem pozicije predsjednika Uprave Hypo Alpe‐Adria‐Bank International AG u 51. godini, Picker se dokazao kao stručnjak za bankarstvo i jugoistočnu Evropu. Rođen u Salzburgu, počeo je svoju karijeru u bankarstvu 1989. godine u UniCredit banci u Beču, u Austriji i posljednjih 17 godina je dio najvišeg menadžmenta u bankama u Poljskoj, Rusiji, Kazahstanu, Sloveniji, Srbiji, Bosni i Hercegovini...

Magistar je prava i doktor slavistike, govori 10 jezika

U Hypo je došao 2011. godine, kao predsjednik Uprave Hypo banke u Sloveniji. U martu 2012. godine Picker je imenovan na mjesto predsjednika Uprave Hypo Alpe‐Adria‐Bank u Bosni i Hercegovini. Bliski suradnici ga karakterišu kao - veoma inteligentnog, hrabrog i skromnog čovjeka. Novinari ga opisuju kao "sagovornika bez dlake na jeziku" koji "često iznenađuje svojom direktnošću".

Na čelo Hypo grupe dolazi u ključnom momentu za njenu budućnost - u finalnoj fazi prodaje. Činjenica da ne važi za "političku" figuru, već stručnjaka koji je uspješno vodio banke u 3 od 5 zemalja u kojima Hypo posluje trebalo bi da obezbjedi sigurno poslovanje i uspješnu re-privatizaciju. Oženjen je, otac troje djece.

Picker naglasio da je svjestan važnosti zadatka za Banku, za Republiku Austriju kao vlasnika, i za hiljade zaposlenih i klijenata Banke. Jedan od prvih koraka, kaže on, biće njegovo predstavljanje zaposlenicima.