Turizam razvojna perspektiva
0

Albanija želi svoje turističko tržište otvoriti i za građane BiH

FENA
Albanija je zemlja u kojoj su turistički potencijali jedna od najvećih razvojnih perspektiva pa želi da svoje turističko tržište otvori i građanima Bosne i Hercegovine, rečeno je novinarima i turističkim operaterima iz BiH prilikom njihove, upravo završene, višednevne posjete Albaniji, organizaciji Ambasade ove zemlje u BiH Goste je u Tirani primio i premijer Sali Berisha.

Turizam je sve važnija grana albanske ekonomije. Oko 330.000 turista boravilo je u zemlji 2004. a 3,5 miliona 2010. godine. Dok su mnoge prestižne turističke agencije odabrale ovu destinaciju za 2011., rekao je Berisha.

Turistički potencijali su njene prirodne ljepote - duga morska obala koja je izgrađena samo 10 posto, jezera i visoke planine, kulturno-historijske znamenitosti i klimatske pogodnosti, navodi premijer.

U tom paketu su i gostoprimstvo te gastronomska ponuda zemlje.

Čitava Albanija trenutno je ogromno gradilište. Od 2006.godine nastalo je više od 8.000 kilometara novih, modernih autocesta, a premijer najavljuje gotovo oslobađanje od poreza stranih ulagača koji će razvijati turistički biznis u Albaniji.

Njen ekonomski rast u prošloj godini iznosio je 4,2 posto, a Berisha se nada još boljim rezultatima ove godine, te ističe da se radi i na što većoj upotrebi savremenih informacionih tehnologija.

Albanski ambasador u našoj zemlji Flamur Gashi, koji je bio domaćin bh. novinarima i turističkim operaterima najavljuje da će najesen gosti iz Albanije boraviti u sličnoj posjeti BiH, kada će biti promovirani potencijali našeg zimskog turizma.

Gashi najavljuje i biznis forum u BiH čiji će učesnici biti iz Albanije.

Bosanskohercegovački nerezidentni ambasador u Tirani Nusret Čančar, koji je također dočekao bh. novinare i turističke poslenike, ističe da je Albanija potpuno sigurna zemlja za boravak jer je velikim zakonskim reformama stvorila sasvim siguran ambijent.

Branka Đurić, ministrica okoliša i turizma u Vladi Federacije BiH, koja je također posjetila Albaniju, tokom prijema kod premijera Berishe rekla je da su razvoj turizma, ali i drugi sektori, potencijali za saradnju Albanije i BiH.

Navela je i da naša zemlja ima vrijedne kulturno-povijesne znamenitosti i prirodne ljepote, kao i da ministarstvo na čijem je ona čelu radi na promociji novih turističkih destinacija.

Grupa bh. novinara i turističkih operatera posjetila je u Albaniji više sredina atraktivnih za razvoj turizma, od Skadra na sjeveru, do Butrita, grada na krajnjem jugu zemlje u blizini granice s Grčkom u kojem su vrijedne antičke arheološke iskopine.

Između te dvije destinacije članovi grupe posjetili su gradove Drač, Valonu, Điro Kaster, antički grad - arheološki park Apolonia, kao i južnu turističku destinaciju Sarandu.