Dogovorena akcija
18

Ako bude potrebno Rusi i Saudijci stabilizirat će naftna tržišta

R. D.
Dmitrij Peskov i Putin (Foto: EPA-EFE)
Dmitrij Peskov i Putin (Foto: EPA-EFE)
Uzburkane vode na naftnom tržištu ne bi trebala prouzrokvati veće posljedice jer su dva velika "igrača" odlučila da ako bude potrebe intervenišu.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u bliskom je kontaktu s vodstvom Saudijske Arabije te bude li potrebno, oni mogu razmotriti zajedničke mjere za stabilizaciju naftnog tržišta, izjavio je glasnogovornik ruskog predsjednika Dmitrij Peskov.

"Znate da je predsjednik u vrlo bliskom kontaktu s vodstvom Saudijske Arabije. Bude li trebalo, takvi će se kontakti uspostaviti i mi ćemo vas obavijestiti", odgovorio je Peskov na pitanje planira li Putin razgovarati o situaciji s kraljem ili prijestolonasljednikom Saudijske Arabije o stanju na naftnom tržištu i njegovoj stabilizaciji.

Povod za pitanje Peskovu bila je Bloombergova je objava prema kojoj je potražnja za naftom u Kini pala za oko tri miliona barela dnevno ili 20 posto normalne ukupne potrošnje tokom tekućeg kalendarskog perioda, zbog utjecaja širenja koronavirusa na ekonomiju i naftna tržišta.

Bloomberg je u ponedjeljak napisao da je ovogodišnji januar bio najgori na tržištu nafte od 1991. godine, kada su cijene za mjesec pale za 26 posto.