Spor giganata
2

AFP tuži X zbog odbijanja da se razgovara o plaćanju vijesti, Musk poručio: Ovo je bizarno

I. M.
Agencija France presse (AFP) saopćila je u srijedu da je podnijela tužbu u Parizu protiv platforme društvenih medija X Elona Muska, ranije poznate kao Twitter, optužujući je da nije razgovarala o plaćanju za distribuciju sadržaja novinske agencije.

Francuska je 2019. godine donijela pravilo o autorskim pravima nazvano "susjedska prava" koje primorava velike internetske platforme da počnu pregovore s izdavačima koji traže naknadu za vijesti.

"Agencija France-Presse izrazila je zabrinutost zbog jasnog odbijanja Twittera (nedavno preimenovanog u 'X') da uđe u razgovore u vezi s implementacijom susjednih prava za štampu", navodi se u saopćenju novinske agencije, a prenosi Reuters.

Musk je kritizirao AFP-ov potez u X postu na društvenim mrežama.

"Ovo je bizarno. Žele da im platimo za promet na njihovoj web stranici gdje oni ostvaruju prihod od oglašavanja, a mi ne!?", upitao je.

Godine 2021. francuski antimonopolski nadzorni organ kaznio je Alphabet Google sa 500 miliona eura zbog nepoštivanja naredbi o tome kako voditi razgovore s izdavačima vijesti u zemlji.

Od tada se Google obavezao na rješavanje spora i najavio dogovore s AFP-om i nekoliko drugih vodećih francuskih novinskih organizacija. Facebook Meta Platforms također je potpisao ugovore sa nekim francuskim izdavačima.