Green IT
0

4. itSMF konferencija 27. i 28. maja u Sarajevu

Piše: H. Mehinović, www.energis.ba
Međunarodni softverski gigant Google početkom mjeseca je objavio da ulaže oko 39 miliona dolara u dvije vjetroelektrane ukupnog kapaciteta 170 megavata u saveznoj državi Sjeverna Dakota u Sjedinjenim Američkim Državama.

Cilj kompanije je da u tom regionu značajno redukuje upotrebu fosilnih goriva i podrži razvoj regiona. Ova investicija predstavlja vrh niza aktivnosti koje Google svakodnevno poduzima sa ciljem ostvarivanja održivog rasta kompanije i osiguravanja široj zajednici metode kojim će smanjiti upotrebu fosilnih goriva, i na taj način pozitivno djelovati na kvalitet okoliša.

Google najavljuje da će svoje buduće aktivnosti usmjeriti ka stvaranju čiste energije, i navodi tri ključne stvari koje su neophodne za stvaranje čiste energije: energetske politike, nove tehnologije i „pametni“ kapital. Google svoje resurse planira usmjeriti u istraživanje novih tehnologija za proizvodnju energije, kao i u „pametni“ kapital koji podrazumjeva finansijsku podršku novim idejama u energetskom sektoru. Uspostavljanjem filantropske organizacije Google.org, kompanija planira lobirati i savjetovati prilikom donošenja energetskih zakona i osiguravanja političke podrške inovativnim tehnologijama u polju energetske efikasnosti i proizvodnje energije.

Bosanskohercegovački IT sektor kroz svoj rad pridonosi stvaranju efikasnijeg okruženja za firme i pojedince, što predstavlja i najveći doprinos na polju ekologije i energetike, uzimajući u obzir ograničene resurse koje imaju na raspolaganju. Na tom tragu, bh. IT sektor nudi rješenja koja imaju dvojaku svrhu: smanjenje troškova poslovanja i pozitivno djelovanje na okolinu kroz smanjenje potrošnje energije, efikasno korištenje energije, smanjenje upotrebe papira unutar kompanija itd.

Predstojeća regionalna konferencija u organizaciji udruženja ItSMF, koja će se održati 27. i 28. maja 2010. godine u Sarajevu sa ciljem prezentacije „Green IT“ strategija u kontekstu političkih, okolinskih, društvenih i zakonskih propisa i regulativa, pokazuje spremnost IT sektora u Bosni i Hercegovini da doprinose održivom razvoju društva. Na konferenciji će biti zastupljeno i pitanje energetske efikasnosti kroz prezentaciju Centra za edukaciju i podizanje svijesti o potrebi povećanja energetske efikasnosti - Energis. Više informacija o konferenciji možete naći na www.energis.ba ili na www.itsmf.ba.

ItSMF u Bosni i Hercegovini je dobrovoljna i neprofitna organizacija koja udružuje članove na osnovi zajedničkog strukovnog interesa. Ciljevi Udruženja su: promocija stručnih djelatnosti s područja upravljanja IT sistemima zasnovanim na ITIL-u i međunarodnim standardima poput BS 15000/ISO 20000; stalni razvoj i unaprijeđenje profesionalnih znanja vezanih uz upravljanje IT sistemima; razvoj i promocija usvajanja kvalitetnih IT servisa baziranih na međunarodnim standardima; zastupanje interesa i stavova članstva.

Centar za edukaciju i podizanje svijesti o potrebi povećanja energetske efikasnosti – Energis je neprofitna, nevladina organizacija opredjeljena promovisanju energetske efikasnosti, čiste energije, korištenja obnovljivih izvora, zdravog okoliša i njihovom uticaju na ekonomiju Bosne i Hercegovine. Centar za edukaciju i podizanje svijesti o potrebi povećanja energetske efikasnosti – Energis ima za cilj postati aktivni zagovornik brzog donošenja mjera o energetskoj efikasnosti i čistih obnovljivih izvora energije u Bosni i Hercegovini. Namjeravamo postati aktivni učesnici u obrazovanju javnosti kroz informisanje stanovništva I aktivno učestvovati u kreiranju pozitivne pravne i zakonske regulative.