{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Energis.ba za promociju energetske efikasnosti

S
22.4.2010. u 10:06
0
2
Energis.ba za promociju energetske efikasnosti
0
Energis.ba za promociju energetske efikasnosti
U povodu obilježavanja Dana planete Zemlje Udruženje Centar za edukaciju i podizanje svijesti o potrebi povećanja energetske efikasnosti Energis pokrenulo je internet portal Energis.ba, kao prvu fazu aktivnosti usmjerenih na podizanje svijesti o značaju energetske efikasnosti u Bosni i Hercegovini.
Pored niza edukativnih sadržaja portal Energis.ba nudi savjete i rješenja kako povećati energetsku efikasnost, navodi važnost energije iz obnovljivih izvora kao i vrste tih izvora i zakonsku regulativu iz oblasti enegetske efikasnosti. U okviru portala Centar nudi mogućnost saradnje sa studentima i učenicima koji su zainteresovani za ovu oblast, kao i niz drugih opcija.

Fuad Strik, predsjednik Upravnog odbora udruženja, naglašava da je uvođenje savremenog pristupa pitanjima energetske efikasnosti i obnovljivim izvorima energije od velikog značaja za Bosnu i Hercegovinu, posebno sada u vremenima energetske krize i ekonomske recesije.

"Pored nedvojbeno velikih potencijala Bosne i Hercegovine za proizvodnju energije, investicione radove i mogućnostima izvoza koje se tako otvaraju naša zemlja mora posvetiti najmanje jednaku pažnju racionalnoj potrošnji svih oblika energije unutar naših granica. Po trenutnom intenzitetu potrošnje 20% BNP-a se utroši na energetski sektor, što dovodi do zaključka da je efikasna upotreba energije ključna za dugoročan ekonomski i energetski razvoj Bosne i Hercegovine,“ dodaje Strik. U situaciji kada Kanton Sarajevo izdvaja sedam miliona KM godišnje za troškove javne rasvjete ili kada opština Prijedor gasi javnu rasvjetu jer nije u mogućnosti plaćati svoje obaveze, projekti energetske efikasnosti predstavljaju jedino rješenje za značajnije uštede u ovoj oblasti", kaže Strik.

Energetska efikasnost podrazumijeva niz mjera koje iskorištavaju raspoloživu energiju na najbolji mogući način, stvarajući direktne uštede u novcu bez promjene navika potrošača energije, a time indirektno i pozitivan utjecaj na okolinu. Upotrebom energetski efikasnih rješenja (izolacije, efikasnih kućnih uređaja, moderne tehnologije u rasvjeti, upravljanjem potrošnjom, itd.) moguće je ostvariti značajno smanjenje potrošnje energije, što se u konačnici reflektuje na direktno smanjenje troškova. Evropska unija u programima smanjivanja emisije štetnih plinova naglasak stavlja na energetsku efikasnost, kao rješenje koje u kratkom roku može donijeti značajne rezultate uz relativno brz povrat investicije.

Dan planete Zemlje je naziv za dva praznika koja se obilježavaju u proljeće i to 20. marta i 22. aprila. Svrha obilježavanja Dana planete Zemlje je da se ukaže na globalne ekološke probleme, mogućnosti djelovanja sa ciljem smanjivanja čovjekovog utjecaja na planetu i da se predstave mjere koje će osigurati održivi razvoj. Ove godine Dan zemlje obilježava četrdesetu godišnjicu i veliki broj oganizacija širom svijeta vrši pritisak na vladajuću strukturu sa ciljem donošenja zakona koji će na sveobuhvatan, fer i realan način djelovati na poboljšanje globalne ekološke situacije.

Prema riječima Hamida Mehinovića, direktora Udruženja Centar za edukaciju i podizanje svijesti o potrebi povećanja energetske efikasnosti – Energis, preko portala će biti prezentirani standardi EU u potrošnji goriva, razvoju energetski efikasnih rješenja u zgradama, kućama, prijevozu, energetskim sistemima i industriji. Udruženje namjerava pokrenuti projekte kojima će doći do adekvatnih podataka o parametrima potrošnje energije u našoj zemlji radi mogućnosti poređenja sa trendovima koje postavlja EU i definisanju potrebnih koraka u poboljšanju trenutnog stanja.

"Misija Udruženja Energis je da pokreće korake koji će voditi prema energetski efikasnoj budućnosti Bosne i Hercegovine putem kontinuiranog obrazovanja, promoviranja inovativnih i efektivnih rješenja i implementaciji društvenih projekata koji će imati za cilj očuvanje okoline i prirodnih resursa zemlje", ističe Mehinović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: