{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pooštreni standardi EU za oznake energetske efikasnosti

S
2.6.2010. u 16:23
0
0
Pooštreni standardi EU za oznake energetske efikasnosti
0
Evropski parlament na zasjedanju 19. maja 2010. godine odobrio je proširenje energetskih oznaka za uređaje i ujedno je utvrđen rok do kada svi novoizgrađeni objekti moraju usvojiti norme značajne redukcije emitovanja štetnih plinova (primjena tzv. zero emission standarda).
Taj rok je postavljen za 2020. godinu, što je u skladu sa ciljem EU nazvanom 20-20-20. Nova šema energetskih oznaka, pored postojeće klasifikacije (oznake od A do G), uključuje i oznake '+', '++' i '+++' koje su namjenjene za precizniju specifikaciju potrošnje uređaja.

Odluka obavezuje proizvođače kućanskih i industrijskih uređaja da istaknu energetsku oznaku i prilikom reklamiranja proizvoda, kao dodatak dosadašnjoj obavezi isticanja oznake na pakovanju i na samom uređaju. Odlukom Evropskog parlamenta, osim uređaja koji direktno troše električnu energiju, energetske oznake će morati nositi i proizvodi poput prozora i vrata, tj. proizvodi koji direktno utječu na potrošnju energije. Članicama EU je naloženo da u roku od 12 mjeseci prilagode zakone ovoj odluci Parlamenta.

Pooštravanje standarda energetske efikasnosti za uređaje ne podrazumijeva samo novu klasifikaciju, nego uključuje i rigorozniju kontrolu dodjele oznaka svakom od uređaja. Ovakav stav EU je posljedica istraživanja koje je provela britanska agencija Defra, a koje je obuhvatilo najprodavanije kućanske uređaje u Velikoj Britaniji.

Rezultati istraživanja pokazuju da svega 16 od 24 testirana proizvoda zaslužuju certifikaciju koja se nalazi na pakovanju proizvoda. U slučaju kompaktnih florescentnih sijalica svega 8% od testiranih zaslužuje zadržati istaknutu A certifikaciju. Vlada Velike Britanije je osnovala posebnu agenciju koja će biti zadužena za praćenje energetskih certificiranja proizvoda, da bi zaštitili kupce i osigurali pravilnu certifikaciju proizvoda.

Energetsko certificiranje proizvoda i provjera energetskih certifikata je oblast kojoj se ne pridaje dovoljno pažnje u BiH. Nepostojanje nadležnog organa koji je zadužen za energetsku certifikaciju će u najvećoj mjeri osjetiti brojni proizvođači stolarije (prozora i vrata) koji izvoze svoje proizvode u EU, posebno nakon odluke Evropskog parlamenta da i ti proizvodi moraju imati energetske certifikate. Druga posljedica ovakve situacije je da kupci uređaja u BiH ne mogu biti sigurni u energetsku oznaku proizvoda koji kupuju. Najsigurniji način provjere energetskog certifikata uređaja za kupce u BiH je provjera preko opšteprihvaćenog Energy Star standarda, koji obuhvata sve proizvođače električnih uređaja koji se mogu naći na tržištu. Na portalu Energis.ba svi zainteresovani mogu pronaći instrukcije kako provjeriti da li uređaj koji namjeravaju kupiti zadovoljava propise Energy Star standarda. Baza proizvoda koji zadovoljavaju Energy Star standarde se konstantno nadopunjuje, i predstavlja najbolju referentnu tačku prilikom provjeravanja energetskih performansi uređaja.

Centar za edukaciju i podizanje svijesti o potrebi povećanja energetske efikasnosti – Energis je neprofitna, nevladina organizacija opredjeljena promovisanju energetske efikasnosti, čiste energije, korištenja obnovljivih izvora, zdravog okoliša i njihovom uticaju na ekonomiju Bosne i Hercegovine. Centar za edukaciju i podizanje svijesti o potrebi povećanja energetske efikasnosti – Energis ima za cilj postati aktivni zagovornik brzog donošenja mjera o energetskoj efikasnosti i čistih obnovljivih izvora energije u Bosni i Hercegovini.Centar Energis namjerava postati aktivni učesnici u obrazovanju javnosti kroz informisanje stanovništva i aktivno učestvovati u kreiranju pozitivne pravne i zakonske regulative.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: