Lakše do električnih
90

Zvanično ukinute i smanjene carine na električne i hibridne automobile u BiH

Klix.ba
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, na 54. sjednici, održanoj 28.7.2022. godine, donijelo je odluku o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa pri uvozu novih električnih i hibridnih automobila do 31.12.2022. godine.

Ovom Odlukom propisuju se kriteriji pri uvozu u Bosnu i Hercegovinu novoproizvedenih električnih i hibridnih automobila koji će se uvoziti do 31.12.2022. godine, uz korištenje privremene suspenzije i privremenog smanjenja carinskih stopa utvrđenih u Zakonu o carinskoj tarifi ili "tarifne suspenzije".

Automobili koji će se do 31.12.2022. godine uvoziti u Bosnu i Hercegovinu uz korištenje tarifnih suspenzija i carinske stope po kojima će se ove robe uvoziti su, kako slijedi:

  • Putnički automobili i druga motorna vozila uglavnom namijenjena za prevoz lica (osim vozila iz tarifnog broja 8702), uključujući motorna vozila za kombinovani prevoz lica i robe tipa "karavan", "kombi" itd. i vozila za trke; ostala vozila, samo sa električnim motorom za pogon; nova

  • Putnički automobili i druga motorna vozila ilglavnom namijenjena za prevoz lica (osim vozila iz tarifnog broja 8702), uključujući motorna vozila za kombinovani prevoz lica i robe tipa "karavan", "kombi" itd. i vozila za trke; ostala vozila, sa klipnim motorom sa unutrašnjim sagorjevanjem na paljenje pomoću svjećice, sa pravolinijskim kretanjem klipa i sa električnim motorom kao pogonskim motorima, osim onih koja se mogu napajati priključivanjem na vanjski izvor električne energije; nova; putnički automobili.

  • Putnički automobili i druga motorna vozila uglavnom namijenjena za prevoz lica (osim vozila iz tarifnog broja 8702), uključujući motorna vozila za kombinovani prevoz lica i robe tipa "karavan", "kombi" itd. i vozila za trke; ostala vozila, sa klipnim motorom sa unutrašnjim sagorjevanjem na paljenje pomoću svjećice, sa pravolinijskim kretanjem klipa i sa električnim motorom kao pogonskim motorima, koja se mogu napajati priključivanjem na vanjski izvor električne energije; nova; putnički automobili.

Carinske stope na automobile navedene u prvoj stavki, ne odnose se na automobile koji su porijeklom iz zemalja sa kojima Bosna i Hercegovina ima zaključene sporazume o slobodnoj trgovini.

Detaljan pregled objave u Službenom listu možete pogledati ovdje, dok iz Udruženja za elektromobilnost pri Privrednoj / Gospodarskoj komori Federacije Bosne i Hercegovine poručuju da ovom odlukom njihovom intenzivan angažman za stvaranje boljih prilika za elektromobilnost u BiH neće statit, već planiraju ovu inicijativu zanoviti u smislu ekstenzije odluke i proširenje na teretni program.