Preminula u martu
0

Zavoj na stazi Nurburgring dobio ime po legendarnoj Sabine Schmitz

D. B.
Zavoj na poznatoj stazi Nurburgring dobio je ime po legendarnoj njemačkoj vozačici Sabine Schmitz.

Schmitz je bila poznata kao Kraljica Nurburgringa, a preminula je u martu u 52. godini nakon duge borbe s rakom. Samo nekoliko dana nakon njene smrti pokrenuta je peticija s ciljem da jedan zavoj Nurburgringa dobije njeno ime. Za samo 24 sata je peticiju potpisalo 10.000 ljudi, a taj broj je danas veći od 50.000.

Peticija je privukla pažnju zvaničnika Nurburgringa, a nakon nekoliko mjeseci debate o tome koji je zavoj najprikladniji, donesena je odluka da prvi zavoj staze dobije naziv "Sabine Schmitz - Kurve". Sve će biti ozvaničeno 11. septembra kada se održava ROWE 6 Stundern ADAC Ruhr-Pokal-Rennen utrka u sklopu Nurburgring Endurance Series serije.

Schmitz je postala prva žena koja je pobijedila na 24-satnoj utrci i jedna kojoj je to uspjelo dosad. Sabine je na Zelenom paklu odvozila više od 33.000 kruigova, neke od njih iza upravljača BMW-ovo 'Ring taksija, a neke u kombiju Ford Transit u staroj epizodi emisije Top Gear.

Legendarna Njemica je pomogla Škodi da ostvari rekord za najbrži produkcijski SUV sa sedam sjedišta na pomenutoj poznatoj stazi. To se dogodilo prije gotovo tri godine uoči premijere modela Kodiaq RS. Tada je Sabine zatvorila krug s vremenom 9:29.84. Taj rekord još uvijek stoji, a ostvaren je s potpuno fabričkom verzijom SUV-a s dizelskim motorom.

Schmitz je odrasla blizu staze Nordschleife te je bez sumnje jedan od njenih najvažnijih ambasadora.

S obzirom na činjenicu da je dobila svoj zavoj, Sabine će živjeti vječno.