auto
35

Zavirite u šest najljepših muzeja automobila na svijetu

Klix.ba
Postoji nekoliko muzeja na svijetu gdje možete uživati u razgledanju nekih od najznačajnijih automobila u historiji.

BMW Welt and Museum u Minhenu

Ukoliko volite automobile, BMW Welt and Museum morate posjetiti. Osim muzeja, posjetioci mogu zaviriti i u postrojenja gdje se prave automobili, pogledati stare i nove automobile i slično.

Mercedes-Benz Museum u Stuttgartu

Mercedes-Benz Museum je sjajan način za prezentovanje ovog brenda i pričanje priče o prošlosti autoindustrije. Ako ste u Stuttgartu, nema razloga da ne posjetite ovaj muzej. U njemu se nalaze automobili iz različitih doba, kao i trkaći i testni primjerci.

Porsche Museum

Porsche Museum je samo jedna od brojnih atrakcija u Stuttgartu, ali je zaista impresivan. Među ostalim automobilima je prototip hiperautomobila Porsche 918.

Petersen Museum u Los Angelesu

Ovaj muzej je sada dom raznih automobila i posjeduje jedinstvenu kolekciju četverotočkaša u SAD-u. Posjetitelji mogu vidjeti Ford Gt40 i Ford GT, dva najvažnija automobila iz Amerike. U muzeju se nalazi i Land Rover Defender korišten za snimanje filma "Spectre". Društvo mu pravi McLaren M8 Can-Am trkaći automobil.

Cité de l'Automobile u Mulhouseu

Cité de l'Automobile je mjesto gdje se među ostalim nalaze klasični Bugattijevi trkaći automobili, ali i neobični automobil pod nazivom L'Oeuf (Jaje), koji je dizajnirao francuski industrijski dizajner Paul Arzens.

Audi Museum Mobile

Audi Museum Mobile se nalazi u Ingolstadtu u Njemačkoj. U njemu se nalaze brojni koncepti koji nikada nisu otišli u proizvodnju. Tu su i trkaći automobili, kao i neki klasici.