Teško je vandalizirana
20

Zavirite u napuštenu fabriku koja je nekad proizvodila Ferrari Testarossu i Alfine modele

D. B.
Dosad smo imali priliku vidjeti napuštena skladišta automobila i salone, rijetko se mogu vidjeti cijele napuštene fabrike kakva je ona u Italiji.

Riječ je o fabrici koju je Pininfarina od 1986. godine koristila za proizvodnju karoserija namijenjenih modelu Cadillac Allante, a do 2011. su s njene proizvodne trake silazili različiti modeli. Međutim, odavno je potpuno napuštena.

Model Allante je imao čudan proces proizvodnje. Pininfarina je proizvodila karoserije u ovoj fabrici te ih je transportovala avionom Boeing 747 u Detroit, dok se ostatak proizvodnog procesa obavljao u postrojenju Hamtramck gdje se trenutno proizvode električni modeli poput Hummera i Silverada.

Nakon što je Cadillac okončao proizvodnju, u fabrici se kratko proizvodio Ferrarijev model Testarossa, a potom i Peugeot 406 Coupe. Pininfarina je također proizvodila modele Alfa Romeo Brera i Spider, nakon čega je fabrika zatvorena 2011. godine.

Video prikazuje testne primjerke modela Brera parkirane u krugu fabrike kako trunu od najmanje od 2015. godine. Neki od njih još uvijek nose kamuflaže korištene u razvojnom procesu. Međutim, s obzirom da je ovaj snimak nastao 2021. godine, vozila su od tada uklonjena.

S obzirom da je napuštena 2015. godine, fabrika izgleda prilično dobro. Mašine su još uvijek tu i izgledaju spremne za rad, a video prikazuje i nekoliko robota. Također, vidljivi su i dijagrami na stanicama koji služe kao uputstva za sklapanje Brere.

Ured je u potpunom haosu jer su vandali nanijeli dosta štete u namjeri da dođu do bakra, a ukradeno je i gotovo sve što se moglo odnijeti. Na zidovima se nalaze grafiti, a cijeli prostor izgleda tužno.

Napolju je djelomično vidljiva testna staza, no priroda brzo osvaja prostor. Trava raste kroz pukotine u asfaltu, a širi se i drveće. Na ovoj lokaciji su nekada postojala mjesta za testiranja ovjesa, kao i bazeni za prolazak kroz duboku vodu.

Pininfarina je zatvorila fabriku iz nekoliko razloga. Nakon finansijske krize 2008. godine, proizvodnja modela u malom broju primjeraka je bila težak zadatak za biznis, posebno za ovo postrojenje. Mahindra je kupila fabriku 2015. godine, no to nije pomoglo.

Video je objavljen na YouTube kanalu Forgotten Buildings gdje je navedeno da su kadrovi snimljeni 2021. godine, kao i da je fabrika u međuvremenu teško vandalizirana.