Nedaleko od Palerma
33

Zavirite u Fiatovu napuštenu fabriku automobila: Kao da je vrijeme stalo

D. B.
Različiti ljudi vole različite automobile, no ono što ih povezuje jeste da su entuzijasti koji uvijek vole "zaviriti" u napuštene fabrike gdje su se nekad sklapali četverotočkaši.

Upravo takav video je obavljen na YouTube kanalu Forgotten Buildings, koji prikazuje napuštenu Fiatovu fabriku. Riječ je o postrojenju u Terminiju, koje je napušteno 2011. godine, ali je gotovo sva oprema i ostala u njemu. Na ovom mjestu su se proizvodili neki od najpopularnijih modela, uključujući legendarni 500 i veoma voljenu Pandu.

Fabrika na Siciliji je bila operativna od 1970. godine te je proizvodila modele Fiat 126, Punto i Lancia Ypsilon, a upravo je Lancia bila posljednji automobil koji je sišao s proizvodne trake u novembru 2011. godine. Ipak, iako je prošlo mnogo vremena, čini se da ne bi trebalo uraditi mnogo da bi se proizvodnja ponovo nastavila.

U većini slučajeva se fabrike isprazne nedugo nakon zatvaranja, ali Fiatovo nekadašnje postrojenje nedaleko od Palerma ostalo je netaknuto.

Godišnja proizvodnja je iznosila 140.000 automobila. no prije nego je Fiat zatvorio fabriku, korišteno je manje od 40 posto kapaciteta. Kao posljedica toga, fabrika koja je zapošljavala 1.800 ljudi, gubila je novac.

Prema riječima snimatelja, fabrika je prodana i više joj se ne može pristupiti. Vlasnike je mijenjala nekoliko puta, a posljednji put ju je kupila kompanija Blutec kako bi proizvodila električne automobile. Međutim, to se nije dogodilo zbog prevare u visini od 16 miliona eura.

Fabrika je navodno u procesu demontaže te će biti srušena.