Dostupne tri verzije
21

Xiaomi zvanično predstavio SU7, košta 29.900 dolara

D. B.
(Foto: EPA-EFE)
Xiaomi je u Kini zvanično lansirao tri verzije svog električnog automobila SU7.

SU7 je dostupan u 59 prodavnica u 29 gradova širom Kine po cijenama od 29.900 do 41.500 dolara, a isporuke počinju krajem aprila.

Lei Jun, direktor Xiaomija, započeo je prezentaciju tako što je poželio dobrodošlicu svojim rivalima, direktoru brenda Nio Williamu Liu, predsjedniku Xpenga Heu Xiaopengu te direktoru kompanije Li Auto Liju Xiangu, koji su bili u publici.

"Svi oni su nam dali mnogo prijedloga u proteklim godinama kako bismo izbjegli zamke na putu tokom razvoja električnog automobila", izjavio je Jun.

Nekadašnji šef dizajna BMW Grupe Chris Bangle se također pojavio na sceni te je pohvalio novi SU7. Xiaomi ga je predstavio kao jednog od 10 najpoznatijih dizajnera automobila u svijetu, što je i opravdano jer je riječ o čovjeku koji je ranije bio odgovor za brendove među kojim su BMW, Mini i Rolls-Royce. Međutim, danas on radi kao savjetnih za dizajn Xiaomi vozila.

"impresionirala me je snaga modela SU7, poput rakete je. Bilo bi sjajno imati ovaj automobil u Evropi“, kazao je Bangle.

Njegova saradnja s Xiaomi Auto timom nije iznenađenje, jer su SU7 dizajnirali ljudi okupljeni oko Lija Tianyuana, šefa Xiaomijevog dizajna, koji se pridružio kompaniji iz BMW.a, gdje je bio zadužen za dizajn BMW i Vision Circular koncepta, BMW-a iX i nove Serije 7.

Dizajner ekstereijra bio je James Qiu, koji je stigao u XIaomi iz kompanije Mercedes-Benz, gdje je "potpisao" dizajn koncepta Vision EQXX.

Lei Jun je kazao da se XIaomijev istraživački i raazvojni tim za pametnu vožnju sastoji od 1.500 inženjera, a danas je zvanično predstavio rezultat njihovog rada.

Xiaomi SU7 će imati dva napredna pomoćna sistema za vozača (ADAS), a to su Xiaomi Pilot Pro i Xiaomi Pilot Max. Pro je baziran na pure vision sistemu, poput Teslinog, ima Nvidia Drive Orin procesor (84 tops), dok Max koristi pure vision sistem u kombinaciji s LiDAR-om. City NOA pilot potpomognuta vožnja će biti testirana u aprilu te će do maja ovaj sistem biti dostupan u 10 gradova. U maju će se proširiti na cijelu Kinu. Također, imat će i dva Drive Orin procesora (508 tops).

Xiaomi SU7 također podržava Apple CarPlay i iPad povezivanje.

Električni sedan dolazi u tri verzije.

SU7 Standard košta 29.900 dolara, opremljen je BYD Blade baterijom kapaciteta 73,6 kWh, koja osigurava domet od 700 kilometara. Od 0 do 100 km/h ubrzava za 5,28 sekundi i dostiže maksimalnu brzinu od 210 km/h. Opremljen je Xiaomi Pilot Pro ADAS sistemom, 400V arhitekturom, razvija 220 kW i 400 Nm obrtnog momenta te ima pogon na stražnje točkove.

Lei Jun je rekao da kompanija zapravo "duguje novac" za ovaj model te se nada da može računati na podršku fanova.

SU7 Pro se može kupiti po cijeni od 34.000 dolara, dolazi s baterijom kapaciteta 94,3 kWh, ima 800V arhitekturu i domet od 830 km. Za SU7 Max je potrebno izdvojiti 41.500 dolara, a kupci će između ostalog za taj novac dobiti CATI Qilin bateriju kapaciteta 101 kWh te 800 km dometa, odnosno 510 km nakon punjenja u trajanju od 15 minuta. Do "stotke" stiže za 2,78 sekundi i razvija maksimalnih 265 km/h. Dio opreme je Xiami Pilot Max ADAS sistem, posjeduje 800V arhitekturu, dva motora koji kombinovano isporučuju 495 kW i 838 Nm obrtnog momenta, kao i pogon na sva četiri točka.