SU7 stiže do kupaca
43

Xiaomi započinje isporuku svojih električnih automobila

D. B.
Kineski tehnološki gigant Xiaomi je saopćio da ovog mjeseca započinju isporuke prvog električnog modela, čime ova kompanija i zvanično ulazi u konkurentnu automobilsku industriju, javlja BBC.

Riječ je o modelu nazvanom Speed Ultra ili kraće SU7, koji je predstavljen prošle godine. Tada je šef Xiaomija, Lei Jun, izjavio da kompanija želi postati jedan od top 5 proizvođača automobila u cijelom svijetu.

Xiaomi će u periodu od 10 godina investirati 10 milijardi dolara. Lei je kazao da SU7 posjeduje tehnologiju "super električnog motora", koja omogućava bolje ubrzanje u odnosu na neke Tesline i Porscheove električne automobile.

U kineskoj kompaniji se nadaju da će operativni sistem koji automobil dijeli sa smartphoneima i drugim uređajima privući postojeće kupce.

Xiaomi je jedan od rijetkih novih učesnika kineskog tržišta električnih automobila koji je dobio odobrenje vlasti u vrijeme kada zvaničnici pokušavaju obuzdati "poplavu" novih igrača na ovom polju.

SU7 će proizvoditi jedinica kompanije BAIC Group u fabrici u Pekingu, koja može proizvesti 200.000 automobila godišnje. BAIC je u vlasništvu države.

Pokretanje kompanije Xiaomi Automobile dolazi u vrijeme kada se rat cijenama na kineskom tržištu električnih vozila intenzivira.

Kompanija Tesla, na čijem je čelu milijarder Elon Musk, smanjila je cijene svojih automobila u Kini za nekoliko hiljada dolara u posljednjim mjesecima, jer su isto učinili lokalni rivali poput BYD-a.

Vrijednost Xiaomijevih dionica je porasla za više od 10 posto u Hong Kongu nakon najave početka prodaje automobila, čija će cijena biti saopćena 28. marta.