Dijete Googlea
0

Waymo i Lyft protiv Ubera: Zajedno žele kreirati autonomni taksi automobil

Klix.ba
Kompanije Waymo i Lyft udružit će snage kako bi radile na svojoj verziji autonomnog automobila, potvrđeno je iz obje kompanije, a prenosi The New York Times.

Kompanije su odbile opisati konkretnu prirodu njihovog partnerstva. Ipak, ono što je poznato jeste da Waymo ima gotovo desetogodišnje iskustvo u istraživanju potencijala autonomnih vozila.

Podsjećamo, Waymo je "dijete Googlea" koje je nakon rekonstrukcije kompanije prešlo u naručje Alphabeta.

Također, bitno je napomenuti da je ovakav projekt direktno usmjeren protiv Ubera, jer je kompanija Lyft njegov najveći konkurent. Ni između Waymoa i Ubera ne cvjetaju ruže, a sve zbog optužbe da je jedan od čelnih ljudi Ubera ukrao tehnologiju za autonomna vozila koja je bila u vlasništvu Waymoa. Naravno, Uber je negirao takve navode.

Lyft nikada nije pokušao samostalno raditi na razvoju autonomnih automobila, ali je svakako više puta naglašeno kako je čelništvo firme spremno sarađivati s kompanijama koje su u mogućnosti ponuditi rješenje.

Kombinacija je dobra za obje firme, Lyft ima već postojeću taksi mrežu koju može upotrijebiti kao platformu za razvoj tehnologije potrebne za odstranjivanje vozača iz jednačine, a tu ulogu ima isključivo Waymo.