Egzotična vrsta
0

VW T-Roc kabriolet među najprodavanijima na tržištu ali neće dobiti nasljednika

A. M.
Volkswagen planira iduće godine lansirati novu generaciju modela T-Roc. Ono što se sada zna je da nasljednik neće dobiti kabrio verziju.

Odbacivanje kabriolet verzije T-Roc-a ostavit će VW brand bez ponude modela ove egzotične niše i dodatno će smanjiti dostupnost ovog tipa vozila u Evropi. Trenutni T-Roc će sljedeće godine biti zamijenjen novim modelom koji će koristi moderniju MBQ Evo platformu koja je također osnova nadolazećeg redizajniranog Golfa, kao i novih Passata i Tiguana.

‘’Novi T-Roc će biti posljednji VW-ov model s motorima na unutrašnje sagorijavanje, rekao je šef razvoja marke VW Kai Grunitz novinarima na sajmu potrošačke elektronike u Las Vegasu i dodao: "Postoji samo mala grupa kupaca za kabriolete."

T-Roc je bio treći najprodavaniji automobil u Evropi prošle godine, jer je nakon 11 mjeseci bilo zabilježeno 191.015 registrovanih primjeraka, pokazuju podaci platforme Dataforcea. Od te brojke, VW je prodao 11.693 kabriolet verzija u istom period, što je bio drugi najbolji rezultat u Evropi nakon Mini kabrioleta.

Trenutni T-Roc lansiran je 2017., a kabriolet verzija sa mekim krovom je dodata 2020. godine. Nasljednika topless verzije na novoj generaciji neće biti. Novi T-Roc-a bit će temeljen na platformi MQB Evo, koja će omogućiti VW-u da doda tehnologiju kao što je plug-in hibridni pogon i adaptivni ovjes. Kupci ipak više polažu nadu u povratak fizičkih tastera i prekidača sekundarnih funkcija, koji su u VW-u također najavljeni kao novost kod novih modela .