U POGONU OD 2026.
0

VW pomaže kineskom partneru u izgradnji tvornice baterija u Evropi

A. M.

Kineski Gotion i slovački startup Inobat, uz podršku VW-a, grade tvornicu baterija od 20 GWh u Evropi koja će početi s radom 2026. Volkswagen ima ekskluzivni ugovor s Gotionom za isporuku baterija za EV van Kine.

Kineski proizvođač baterija Gotion High Tech i slovački startup baterija Inobat zajedno će izgraditi tvornicu baterija za električna vozila u Evropi do 2026. s početnom proizvodnjom od 20 GWh. Izgradnja tvornice počet će 2024. godine, a nakon pokretanja pune proizvodnje 2026., izvršni direktor Inobata Marian Bocek izjavio je da se proizvodnja tada može postepeno povećavati. Trenutno se traži lokacija za tvornicu, a razmatra se nekoliko evropskih zemalja.

Ova objava dolazi nešto više od dvije sedmice nakon što je stigla informacija da Gotion kupuje 25 posto udjela u Inobatu i da će slovačkom startupu osigurati opskrbni lanac i tehnološku podršku dok bude povećavao proizvodnju baterija za EV.

Ono što je najzanimljivije, najveći dioničar Gotiona je Volkswagen grupa. VW ima ekskluzivni ugovor s Gotionom za isporuku baterija za EV van Kine. Gotion također gradi tvornicu baterija vrijednu 2,36 milijardi dolara u Michiganu i tvornicu vrijednu 2 milijarde dolara u Illinoisu.

Napori Evrope da izgradi vlastitu industriju baterija za električna vozila i smanji oslanjanje na dominantne azijske proizvođače baterija doveli su do toga da samo nekoliko kompanija privlači kontinuirana ulaganja, jer je finansiranje startupa presušilo zbog visokih kamata i ekonomske nesigurnosti.

Prošlog mjeseca švedski proizvođač litij-ionskih baterija Northvolt - čiji kupci uključuju VW i Volvo Cars – izjavio je za Reuters da je prikupio 1,2 milijarde dolara od investitora. Istovremeno, prošle sedmice francuski startup baterija Verkor saopštio je da je osigurao više od 2 milijarde eura sredstava za izgradnju gigatvornice u Dunkerqueu.

Inobat trenutno ima pilot liniju za proizvodnju baterija koja radi u Slovačkoj, a također je potpisao izjave o namjerama s vladama Španije i Srbije za izgradnju tvornica baterija za električna vozila.