Izbor magazina Ward
0

Volvo T6 benzinac među deset najboljih motora

Sarajevo-x.com
Novi Volvo S60 nastavlja da impresionira ljubitelje automobila sa informacijom da je njegov moćni T6 benzinac sa 304 KS jedan od 10 najboljih motora u izboru američkog automobilskog magazina Ward, koji već više od 80 godina prati dešavanja u automobilskoj industriji, te ih prenosi javnosti putem mjesečnog magazina WARD'S AutoWorld i sedmičnih i dvomjesečnih glasnika.

Volvo je prvi put u historiji magazina Ward osvojio godišnju nagradu za motor godine.

U ovogodišnjem izboru učestvovalo je 38 vozila sa novim ili potpuno obnovljenim postojećim motorima, a Volvo je oduševio vrhunskim T6 benzincem, koji se pokazao kao idealan izbor za elegantni i dinamični Volvo S60 nove generacije. Osim u S60, ovaj je motor dostupan u modelima S80, XC60 i XC70.

T6 benzinac zapremine 3.0 litara, interno poznat pod kodnom oznakom B6304T mogućnostima parira aktuelnim Volvo V8 motorima, a troši osjetno manje. Razvija 304 KS i cijelih 440 Nm obrtnog momenta, te u prosjeku troši razumne 10,2 litre na 100 pređenih kilometara. Za ubrzanje (u Volvu S60) do 100 km/h potrebno mu je 6,5 sekundi, dok maksimalna brzina iznosi 250 km/h.

Maksimalni obrtni moment dostupan je već od 1.500 obrtaja u minuti i ostaje na raspolaganju kroz cijeli raspon obrtaja, što omogućava skladno ubrzanje. Snaga se na pogonske točkove prenosi putem druge generacije šestostepene Geartronic automatske transmisije, koja zahvaljujući manjoj frikciji nudi brže promjene brzina nego ikada ranije. Pogon na sve točkove je na T6 izvedbi standardan.

Sve su to razlozi, zbog kojih je ovaj Volvo motor više nego zaslužio prestižnu titulu. Nagrada će biti uručena na Ward's 10 Best Engines banketu 12. januara 2011. godine u Renaissance Center Marriott u Detroitu, Michigan.