auto
0

Volvo počeo proizvodnju u Kini

Klix.ba
Volvo Car Group ove je sedmice započeo serijsku proizvodnju modela S60L u proizvodnom pogonu Chengdu u Kini. Početak proizvodnje je još jedan važan korak u transformacijskom putu Volva i potvrđivanju Kine kao drugog domaćeg tržišta za švedsku kompaniju.

Volvo S60L je standardni limuzinski S60 sa produženim međuosovinskim razmakom, namijenjen isključivo kineskim kupcima, koji će javni debi imati 21. novembra na Guangzhou Motor Show-u.

Od 2011. godine i pokretanja plana rasta u Kini, Volvo je ostvario značajan napredak u Kini, a pokretanje serijske proizvodnje posebnog modela u pogonu Chengdu, je posljednji dokaz ove rapidne ekspanzije. Jačanje poslovanja u Kini i uspostavljanje Kine kao drugog domaćeg tržišta su značajni elementi dugoročne strategije i plana poslovanja švedske kompanije, koja ima cilj godišnje širom svijeta prodavati 800.000 vozila.

Povećanje prodaje u Kini je bilo zaista izraženo u toku ove godine, sa porastom prodaje od preko 40 posto u odnosu na 2012. godinu. To znači da Volvo raste osjetno brže od samog kineskog automobilskog tržišta. Kao u drugim ključnim tržištima širom svijeta, kineskoj prodaji pogoduje potražnja za modelima XC60, S60 i V60, dok je i model V40 također dobro prihvaćen kod kineskih kupaca. Volvo automobili se trenutno prodaju u preko 150 prodajnih salona širom Kine. Prije dvije godine, Volvo je posjedovao oko 100 prodajnih salona.

Tvornica motora u Zhangjiakou, također je postala operativna ove jeseni i svojim proizvodima snabdijeva pogon Chengdu. Volvo u Kini trenutno ima preko 2.000 uposlenika, od kojih je gotovo polovina zaposlena u Volvo Cars China centrali u Shanghaiju.

„U Kini smo zaista upalili sve naše cilindre. Zvaničan start proizvodnje u pogonu Chengdu je samo još jedan u nizu značajnih koraka, koje smo napravili posljednjih godina. Potpomognuta snažnom modelskom ponudom, naša visoko stručna organizacija u Kini je odlučna da postigne još više uspjeha u budućnosti, tako da su očekivanja zaista velika.“ - izjavio je Lars Danielson, stariji potpredsjednik Volvo Cars China operacija.

O Volvo Cars tvornici Chengdu

Tvornica je smještena u ekonomskoj i tehnološkoj razvojnoj zoni Chengdu, jugoistočno od centra istoimenog grada, na prostoru od 500.000 kvadratnih metara. Trenutno tvornica upošljava oko 1.200 radnika, koji će u dvije smjene godišnje proizvoditi 120.000 vozila (30 vozila po satu). Globalni Volvo standardi kvalitete su bili početna tačka u planiranju ove tvornice, što će osigurati da automobili iz pogona Chengdu budu kvalitativno identični automobilima koji se proizvode u Evropi.