auto
34

Volvo će do kraja godine predstaviti zamjenu za model S80

Klix.ba
Nova perjanica renomiranog švedskog proizvođača automobila, koja će se nuditi u dva karoserijska oblika (kao klasična trovolumenska limuzina i karavan) nosit će oznaku S90, odnosno V90, ako se radi o karavanskoj verziji. Prema preliminarnim procjenama novi automobil, kojim će Volvo zamijeniti ostarjeli model S80, mogao bi napraviti ozbiljan potres u gornjoj-srednjoj klasi u kojoj su „glavni igrači“ BMW 5, Mercedes E, Audi A6, Jaguar XF...

Podstaknuti velikim uspjehom koji na svjetskim tržištima ostvaruje druga generacija SUV-a XC90, u Volvou se nadaju da će sličan prijem kod kupaca imati i njihov novi model S90/V90, kojim će se u zasluženu "penziju“ poslati njihov dugogodišnji predstavnik u gornjoj-srednjoj klasi, model S80.

Lex Kerssemakers, koji u Volvou obavlja funkciju potpredsjednika za strateško planiranje proizvoda, rekao je da će Volvo S90, kada izađe pred publiku u svom punom sjaju, lako privući kupce koji su već bili spremni da izdvoje novac za BMW 5, Audi A6 ili Jaguarov XF. Iako se u nekim ranijim fazama spominjao samo trovolumenski S90, iz Volvoa je stigla zvanična potvrda da će nakon predstavljanja sedana u prodajnim salonima ubrzo biti i karavanska verzija V90.

Kerssemakers je naglasio da će Volvo S90 vizuelno biti veoma originalan i da će se, ponuđenim tehničkim rješenjima i raskošnom opremom, lako nametati kao prvi izbor kupcima koji preferiraju velike trovolumenske karoserije, misleći pri tome prije svega na automobilska tržišta u Kini i Sjedinjenim Američkim Državama.

Nakon predstavljanja produkcijske verzije modela S90/V90, u Volvou je otvorena i mogućnost proizvodnje još većeg automobila koji bi mogao nositi oznaku S100, a svoje bi kupce tražio među klijentelom koja vozi automobile visoke klase kao što su BMW 7, Audi A8, Mercedes S-Klasa... Ako se za takav automobil na kraju dobije "zeleno svjetlo“, S100 bi nastao na modifikovanoj SPA platformi, a shodno klasi u kojoj bi nastupao dobio bi još snažnije verzije motora koji su, pored hibridnih opcija, predviđeni za ugradnju u S90. Sa snagom koja iznosi 400 KS, a proizvodi je kombinacija elektro-motora i dvolitarskog benzinskog motora sa mehaničkim i turbo-kompresorom, trenutno najsnažnija opcija koja se ugrađuje u Volvo automobile (XC90) stiže uz oznaku T8 Twin Engine.

Ostaje nam da sačekamo i vidimo koliko će produkcijski S90 imati sličnosti sa konceptnim modelom Volvo Universe koji je prikazan na fotografijama.