Njemačka
0

Volvo C70 rednog broja 50.000 dobio novog vlasnika

Sarajevo-x.com
Pedesethiljaditi Volvo C70 druge generacije predat je njegovom njemačkom vlasniku, Haraldu Kirscheyu iz Olpa. Crni (Sapphire Black) kabriolet ima D5 dizelski turbo motor sa 180 KS (132 kW) i automatski prenos, uključujući Geartronic funkciju. Uručen je Autohause Mohagu, auto-kući koja je zastupnik za Volvo u Mohagu, Njemačka.

Tridesetšestogodišnji Harald Kirschey, programer za CNC industriju iz pokrajine Sauerland, objašnjava svoj izbor Volva C70: "Ovaj kabriolet kombinuje sve mogućnosti koje želim od automobila i koje su, takođe, važne za moju profesiju. Volvo slovi za brend bez premca u sigurnosti i inovativnim tehnologijama. Uz sve to, jedan je od najljepših kabrioleta na tržištu."

Volvo C70 je bio jedan od najtraženijih kabrioleta na tržištu u proteklih 10 godina. Zahvaljujući trodjelnom čvrstom, čeličnom krovu, trenutni model objedinjuje eleganciju klasičnog kupea sa fascinantnim modernim kabrioletom. Iako je dizajn izuzetno važan faktor, njegova je posebnost bazirana na jedinstvenoj tehnologiji na polju sigurnosti: Volvo C70 je jedan od najsigurnijih kabrioleta u svijetu.

Na usporednom testu provedenom među 10 kabrioleta, Volvo C70 je dobio najviše ocjene za sve kriterije testa i tako zaslužio naziv "Najsigurniji izbor“ po američkom IIHS institutu (Insurance Institute for Highway Safety).

Model 2010. godine nudi kupcima mogućnost odabira između pet različitih motora, benzinskih i dizelskih, u rasponu snage od 136 KS (100 kW) do 230 KS (169 kW). Neke od poboljšanih sigurnosnih opcija su kreirane upravo za kabriolete i nude visoko efikasne sisteme zaštite, poput zaštite od prevrtanja ROPS koji je dizajnirao Volvo. Druge sigurnosne zaštite dolaze u paketu standardne opreme, poput WHIPS sistema – zaštite od proklizavanja, te inovativne vazdušne jastuke za glavu i ramena, zavjesice otporne na vatru i inteligentni informatički sistem za vozača IDIS.

Volvo C70 je proizveo Pininfarina Švedska AB u Udevalli, Švedska, tvornici čijih 60% posjeduje Pininfarina SpA, a 40 procenata vlasništva pripada Volvu.