Bez štetnih emisija
0

FOTO / Volvo C30 DRIVe Electric spreman za isporuku

Sarajevo-x.com
Izgleda poput standardnog C30, a nudi i isti nivo sigurnosti udobnosti i prostranosti. Razlika je u tome što ovaj C30 vozi bez ikakvih štetnih emisija. Upoznajte C30 DRIVe Electric, automobil koji je privukao značajnu međunarodnu pažnju i za koji su zainteresovani brojni kupci, a već su potpisani u prvi ugovori o kupovini.
Volvo C30 DRIVe Electric, vjesnik je novog doba za švedskog proizvođača. Testna flota je izdržala sve zahtjeve svakodnevnog korištenja, obavljene su finalne dorade i automobil je i zvanično spreman za isporuku kupcima tokom jeseni 2010. godine.

Ukoliko se C30 DRIVe Electric dopunjava strujom, dobijenom od obnovljivih izvora, vožnja je doslovno oslobođena svih štetnih emisija. Sa jednim punjenjem, električni C30, može preći 150 km. To je mnogo više od razdaljine koju dnevno pređe 90 posto evropskih vozača. To znači da automobil može zadovoljiti prevozničke potrebe prosječne porodice.

Električni motor je smješten ispod prednjeg poklopca, poput konvencionalnog automobila. Energijom se snabdijeva iz litij-ionske baterije koja se puni putem standardne utičnice. Potpuno ispražnjena baterija se dopunjava za oko osam sati. Automobil postiže brzinski špic od 130 km/h, a do 100 km/h ubrzava za 10,5 sekundi.

Električni automobili su budućnost

Električna energija je izuzetno pogodna za putničke automobile. Superiorna efikasnost električnog motora u odnosu na klasični motor sa unutrašnjim sagorijevanjem, govori u korist električnih automobila, koji će postajati još zanimljiviji zbog rastućih zahtjeva za smanjenjem štetnih emisija.

"Do 2020. godine, pet do deset posto svih vozila u Švedskoj činit će električni automobili. Vjerujemo da će do 2020-2025. godine električna vozila držati od tri do 10 posto tržišnog udjela u zemljama Evropske Unije. Različita tržišta imaju različite preduslove", kaže Lennart Stegland, direktor divizije specijalnih vozila pri Volvo Car korporaciji.

Identični sigurnosni standardi

Sva Volvo vozila, bez obzira na pogonsku tehnologiju, krase visoki sigurnosni standardi, dobijeni kako testiranjem u laboratoriji, tako i testiranjem u realnim uslovima, pa tako i Volvo C30 DRIVe Electric krase identične sigurnosne značajke, kao i sve Volvo modele.