auto
9

Volkswagenov e-Golf dobio više snage i veći domet

Klix.ba
Volkswagenov e-Golf sada može preći 300 km s jednim punjenjem baterije, što je za 134 km više u odnosu na prethodnika.

Nakon predstavljanja osvježenog Golfa, Volkswagen je iskoristio Sajam automobila u Los Angelesu za prezentaciju poboljšanog električnog modela e-Golf koji je dobio više snage, više opreme i veći domet.

Baterija od 24,2 kWh je zamijenjena baterijom od 35,8 kWh, tako da je domet povećan za 134 km na ukupno 300 km. Automobil posjeduje 7,2 kW punjač, a baterija se u potpunosti napuni za manje od šest sati na Level 2 stanici za punjenje.

Električni motor e-Golfa je poboljšan tako da sada isporučuje 134 KS, dok je ranije snaga iznosila 115 KS. Za ubrzanje od 0 do 100 km/h je potrebno oko 9,6 sekundi.

Baš kao što je slučaj s ostalim verzijama Golfa, novi e-Golf je doživio promjene eksterijera i unutrašnjosti, koje uključuju LED svjetla, plavu liniju na rešetki hladnjaka, nove branike i slično. U unutrašnjosti je novi Volkswagen Digital Cockpit 12,3-inčni ekran u boji umjesto instrument table, a 9,2-inčni ekran osjetljiv na dodir omogućava i kontrolu pokretom, kao i povezivost sa sistemima Apple CarPlay i Android Auto.

Električni hatchback posjeduje sistem upozorenja na sudar, kao i sistem prepoznavanja pješaka. Novi Driver Assistance paket za e-Golf SEL Premium sada uključuje Digital Cockipt, adapnivni tempomat, sistem upozorenja na sudar, sistem kočenja u hitnim situacijama, sistem za praćenje crne tačke, kao i sisteme za držanje u voznoj traci i samoparkiranje.

Nova baterija je pomogla e-Golfu da se približi drugim automobila slične cijene kada je riječ o dometu, među kojima je Nissan Leaf.

Cijena još uvijek nije objavljena.