Sedan ide u historiju
36

Volkswagen završio proizvodnju Arteona, ali karavan nastavlja "živjeti"

D. B.
Direktor Volkswagena Thomas Schaefer je u junu 2023. godine najavio planove za prekid proizvodnje nekoliko modela manjeg volumena kako bi se kompanija fokusirala na popularnije modele. On je posebno spomenuo Arteon iako nije rekao kad će se to dogoditi, no sada je jasno da mu je došao kraj, bar djelomično.

Volkswagen je za Motor1 potvrdio da je posljednji Arteon sedan (tehnički liftback) proizveden u 2023. godini. Martin Hube, glasnogovornik zadužen za Arteon, Passat, Touareg i nadolazeći ID.2, potvrdio je da je fabrika u Emdenu u Njemačkoj prestala proizvoditi Arteon, ipak, karavan se i dalje proizvodi u postrojenju u Osnabrücku.

Promjena ciklusa Arteona Shooting Brake neće biti, tako da će se proizvoditi do 2026. godine, što je Hube i potvrdio. Neki će žaliti za sedanom, posebno jer takva karoserijska izvedba više nije dostupna ni u slučaju modela Passat.

Volkswagen indirektno zamjenjuje limuzine Arteon i Passat s potpuno električnim liftbackom Arteon. Praktičniji ID.7 Tourer karavan stiže ove godine.

Njemački gigant se priprema za oproštaj od automobila s motorima s unutrašnjim sagorijevanjem, a nedavno predstavljeni redizajnirani Golf je posljednji od svoje vrste sa SUS motorom. Isto važi i za novu generaciju Tiguana, kao i za nadolazeći manji crossover T-Roc. Plan je da se u Evropi od 2032. godine prodaju samo električni automobili. Ova odluka će vjerovatno imati ogromne posljedice s obzirom na činjenicu da su VW moteli snažno povezani s mnogim automobilima kompanija Škoda, SEAT, Cupra i Audi.

Međutim, VW ima drugačije planove u Kini. Novi Magotan je u suštini Passat za 2024. godinu s nešto drugačijim izgledom te će se prodavati uz model CC, što je lokalno ime za Arteon.

Gledajući u budućnost, kompanija želi smanjiti vrijeme razvoja automobila s 50 na 36 mjeseci bez žrtvovanja kvaliteta. Ova odluka je dio šireg plana za veliko smanjenje troškova. Osim Arteona, VW u historiju šalje i "čudni" T-Roc Convertible nakon samo jedne generacije.