Za osmu generaciju hatcha
112

Volkswagen razvija Golf R Plus sa gotovo 400 KS

Klix.ba
Prije samo mjesec dana je Volkswagen otkrio razloge zbog kojih Golf R400 nije otišao u serijsku proizvodnju, a sada se pojavila nova sočna glasina koja govori da se nešto sličnog duha priprema za osmu generaciju kompaktnog hatchbacka.

R400 se nije našao na proizvodnoj traci jer bi bio preskup za kupovinu i održavanje, ali Autocar sada piše da Volkswagen razvija Golf R Plus koji će imati blizu 400 KS i koštati slično kao Audi RS4 Sportback.

Iako model nije dobio zvanično "zeleno svjetlo", ipak ima podršku šefa kompanije Herberta Diessa. I ne samo to, već je završen prijedlog dizajna, a plan je da bude mnogo agresivniji od standardnog Golfa R. Brža verzija će imati između 380 i 400 KS zahvaljujući 2,0-litarskog benzinskog motora s turbopunjačem koji je razvio Audi. Osnovni Golf R će pokretati četverocilindrični TSI motor koji će isporučivati 320 KS. Snaga će se na 4Motion pogon na sva četiri točka prenositi preko sedmostepenog automatskog mjenjača koji će biti standardan, tako da ne treba očekivati manuelni mjenjač. Od 0 do 100 km/h će ubrzavati za 3,9 sekundi te će dostizati maksimalnih 280 km/h.

Hatchback će biti ponuđen isključivo u petovratnoj verziji kada počne prodaja 2020. godine, a snažnija Plus verzija će stići nešto kasnije ako bude odobrena za proizvodnju. Čak iako dobije "okruglih" 400 KS, i dalje će nadolazeći Mercedes-AMG A45 biti superiorniji u najvišoj fazi tuninga sa monstruoznih 416 KS. Rat "konjima" nije završen jer se mnogo očekuje od narednog Audija RS3 s petocilindričnim motorom.