Razvija 329 KS
77

Volkswagen pokazao kako je napravio najsnažniji Golf u historiji

D. B.
Volkswagen je na videoservisu YouTube objavio video u kojem otkriva kako je napravio najsnažniji Golf u historiji, a to je Golf R 20 Years Edition.

Volkswagen Golf je imao mnogo verzija motora otkako se pojavio na tržištu 1974. godine, a iako je među njima bio veći VR6, četvrta generacije četverocilindričnog EA888 motora je ipak najsnažnija koja se ugradila u kompaktni hatchback. Riječ je o 2,0-litarskom turbobenzincu koji razvija 329 KS u modelu Golf R 20 Years Edition, a novi video koji je objavio Volkswagenov R odjel otkriva kako je "izvučena" dodatna snaga u odnosu na standardni Golf R.

Iako je Volkswagen danas fokusiran na električna vozila, njegovi inžinjeri su imali dovoljno vremena da porade na snažnom hatchbacku s pogonom na sva četiri točka te da mu dodaju još 13 KS. Promjene na usisu i izduvu su omogućile četverocilindričnom motoru da isporuči nešto više snage, a ventil za gas uvijek ostaje otvoren kako se zrak ne bi akumulirao ispred njega, što znači da vozač dobija trenutni odgovor na pritisak papučice gasa. Modifikacije turbopunjača uključuju unapređenje anti-lag sistema promjenama na ventilu rasterećenja pritiska turbine za još brži odziv gasa.

Volkswagen će u drugom video objaviti dodatne detalje o najsnažnijem Golfu R ikada. Cijena u Evropi iznosi 59.995 eura, a model 20 Years Edition će se proizvoditi godinu dana.

Ovo je najsnažniji produkcijski Golf u historiji, ali tehnički baš i ne jer je Volkswagen za Worthersee show 2007. godine pripremio GTI W12-650 s 6,0-litarskim twin-turbo W12 motorom iz Bentley Continentala GT. Baziran je na Golfu pete generacije, razvija 641 KS, a od 0 do 100 km/h ubrzava za 3,7 sekundi. Model 20 Years Edition je sporiji za samo 0,9 sekundi.

VW je 2014. godine predstavio koncept Golf R400 sa 395 KS, a uprkos testiranju na Nurburgringu, produkcijskog modela nije bilo. Taj model se trebao zvati R420 i imati više snage u odnosu na koncept, odnosno 415 KS. Model je otkazan nakon što je bivši šef istraživačkog i razvojnog odjela Heinz-Jakob Neusser primoran na povlačenje zbog skandala Dieselgate.