auto
0

Volkswagen i Google razvijaju revolucionarni navigacioni sistem

Sarajevo-x.com
Volkswagen i Google rade zajedno na razvoju novog revolucionalnog navigacionog sistema. Zajedno sa proizvođačem grafičkih kartica nVidia, novi revolucionarni sistem razvija se u Volkswagenovoj laboratoriji za elektroniku u Palo Altu, u Kaliforniji.

Ovaj novi sistem koristi podatke iz Google Earth-a da bi dobio 3-dimenzionalne slike puta. Štaviše, navigacioni sistem prikuplja on-line podatke da obezbijedi vozaču važne informacije u realnom vremenu, npr. o stanju u saobraćaju i vremenu.

Volkswagen i nVidia rade na razvoju ovog navigacionog sistema od oktobra 2005, a prvi predstavljeni prototip približava se "virtualnoj stvarnosti putnih informacija" vise nego bilo koji drugi postojeći sistem.

[SLIKA]1[/SLIKA]

Centralni element je interfejs na ekranu na dodir koji je povezan sa Google Earth-om. Precizne 3-dimenzionalne mape, prikaz saobraćaja i puteva u realnom vremenu, te funkcije pretraživanja postavljaju nove standarde u navigacionoj tehnologiji. Ovaj takozvani “otvoreni” sistem objedinjuje podatke sa Interneta da bi odgovorio ličnim potrebama vozača i putnika.

Prototip ima tri značajne prednosti nad današnjim sistemima. Prvo, 3-dimenzionalni fotorealistični prikaz okruženja olakšava orijentaciju i vozaču i putnicima.

[SLIKA]2[/SLIKA]

Drugo, sistem sa Interneta dobija važne podatke u realnom vremenu. To znači da, su na primjer, dostupni podaci o saobraćaju i vremenu, ali i druge informacije važne za planiranje puta kao što su benzinske pumpe i njihovo radno vrijeme i cijena goriva što povećava udobnost i bezbjednost putovanja.

Treće, dalji linkovi za Internet povezani sa funkcijom pretraživanja omogućuju vozaču i putnicima da prime odgovarajuće dodatne informacije o putu i destnaciji - hotelima, restoranima, kinima, pozorištima, itd. Vozač i putnici mogu dobiti podatke u kupovini po trenutnim cijenama. Svi ovi podaci prikazani su na displeju sistema.

Trenutno je ovaj sistem u fazi razvoju i odluka o njegovoj serijskoj proizvodnji još uvijek nije donesena.