TEŽAK PERIOD
17

Volkswagen grupa se suočava s niskom potražnjom za električnim automobilima

A. M.
Pad potražnje za električnim modelima iz Volkswagen grupe reflektuje se na tok proizvodnje tvornice u Zwickauu u Njemačkoj. VW će zbog toga morati privremeno otpustiti dio zaposlenika.

Pored odlične prodaje modela sa motorima na unutrašnje sagorijevanje, Volkswagen je dosta automobila u gami već elektrifikovao nastojeći veliki dio kupaca usmjeriti na alternativne pogone. Međutim, čini se da u posljednje vrijeme napori Nijemaca nailaze na manju potražnju na evropskom tržištu i to je dio slagalice i borbe protiv kineskih proizvođača o čemu se intenzivno piše u zadnje vrijeme.

Ova anomalija već utiče na rad tvornice u njemačkom Zwickauu, vrhuncu proizvodnje električnih automobila za VW. Tvornica koja je nekad proizvodila klasične automobile transformisana je u proizvodni pogon električnih automobila.

U ovoj tvornici se nekad proizvodio i legendarni Trabant, a u zadnjih nekoliko godina ovdje su rođeni modeli kao što su: Volkswagen ID.3, Cupra Born, Volkswagen ID.4, Audi Q4 e-tron, Volkswagen ID.5 i Audi Q4 Sportback e-tron. Planovi Nijemaca predviđali su godišnju proizvodnju od 330.000 automobila, što je bilo dovoljno da zadrži radnu snagu od 10.700 zaposlenih.

Sedmični kapacitet proizvodnje bio je 7.100 automobila u novembru 2022., a dostigao je čak 7.300 jedinica u martu ove godine. No, čini se da je potražnja pala, pa je Volkswagen prisiljen uskratiti stalni radni odnos za 269 zaposlenika na 12 mjeseci. Štaviše, o ovim mjerama neslužbeno se govori još od kraja prošle godine.