auto
16

Volkswagen Golf R400 uskoro u serijskoj proizvodnji

Klix.ba
U njemačkom automobilskom koncernu Volkswagen potvrdili su da će konceptni Golf R400 uskoro dobiti i svoju produkcijsku verziju. Automobil bi u prodajne salone trebao stići naredne godine, a snaga motora mogla bi biti povećana na 420 KS.

Volkswagen je svoju radikalnu konceptnu verziju Golfa prvi put pokazao na prošlogodišnjem Sajmu automobila u Pekingu (Kina). Izloženi Golf R400 bio je opremljen dvolitarskim četverocilindarskim turbo-benzinskim motorom u koji je "ugurano" čak 400 KS. U VW-u su već tada najavljivali da bi najsnažniji Golf ikada trebao dobiti i svoju produkcijsku verziju. Najave su bile opravdane, jer je Volkswagenov direktor odjela zaduženog za razvoj motora Heinz-Jakob Neusser potvrdio da je Golf R400 dobio zeleno svjetlo za ulazak u proizvodnju.

Prema pisanju britanskog automobilskog magazina Car, u Volkswagenovom odjelu za motore trenutno rade na povećanju snage, jer žele da motor produkcijskog Golfa R400 razvija najmanje 420 KS. Preciznih podataka u vezi sa vrijednosti obrtnog momenta za sada nema, ali se zna da je uz konceptni R400 ponuđeno 450 Nm obrtnog momenta koji se preko 6-stepenog automatskog DSG mjenjača distribuiraju na obje osovine preko posljednje generacije Volkswagenovog 4MOTION sistema.

Iako još uvijek nema potvrde iz Volkswagena, očekuje se da će zvanični naziv automobila biti Golf R420. U odnosu na Golf GTI i Golf R, R420 trebao bi dobiti novi aerodinamički karoserijski kit, dorađen ovjes i kapacitetnije kočnice. Što se tiče samog izgleda karoserije, u Volkswagenu kažu da će nastojati da je zadrže decentnom, čime bi se na neki način izvana prikrio potencijal koji će nuditi Golf R420.

Premijerno prikazivanje produkcijskog Golfa R420 očekuje se u jesen na Sajmu automobila u Frankfurtu. Cijena automobila trebala bi biti nešto niša od 50.000 eura (Golf R košta 39.000 eura), a nije planirana proizvodnja brojčano ograničene serije.