Osma generacija
56

Volkswagen Golf je najprodavaniji automobil u Evropi u 2020. godini

D. B.
Nakon teškog početka godine, Volkswagenov Golf je "uhvatio zalet" te je postao najprodavaniji automobil u Evropi u 2020. godini.

Volkswagen je na Starom kontinetu prodao više od 312.000 primjeraka osme generacije modela Golf od čega 134.000 u Njemačkoj. Ovi podaci pokazuju da nova "osmica" nastavlja putem uspjeha sedme generacije.

Volkswagen je Golf 8 predstavio u oktobru 2019. godine tako da je 2020. bila prva modelska godina u Evropi. Kompanija je zadržala sličnu mehaniku, ali je pokušala napraviti velike promjene kada je riječ o tehnologiju i infotainmentu.

"Golf 8 nastavlja uspješnu priču prethodnih generacija, postavlja tehničke standarde u mnogim dimenzijama. Nakon pojave pandemije koronavirusa na proljeće koja je stvorila probleme u samom početku prodaje, Golf je morao mnogo nadoknaditi u drugom dijelu godine", izjavio je direktor Volkswagena Ralph Bradstatter.

Prodajni uspjeh Golfa predstavlja olakšanje za VW zbog ranijih problema. U maju su isporuke obustavljenje zbog softverskog problema.

Volkswagen je tokom prošle godine predstaio modele GTI, GTD i GTE koji su unaprijedili prodaju. Velika potražnja za hibridnim modelima je također značajan faktor, jer je jedan od tri prodana Golfa prošle godine bio hibridni.

Njemački proizvođač je bio dominantan prošle godine, a osim najprodavanijeg Golfa, na drugom i trećem mjestu liste najprodavanijih automobila u Njemačkoj su Tiguan i Passat. Golf R sa 315 KS je predstavljen u novembru prošle godine.

"Zahvalni smo kupcima na povjerenju, ali i cijelom timu koji je obavio odličan posao u teškim uvjetima i tokom krize izazvane koronavirusom", poručio je Brandstatter.