Dobio zeleno svjetlo
4

Veliki SUV Kia Telluride ide u proizvodnju

Klix.ba
Predsjednik kompanije Kia i glavni dizajner Peter Schreyer je potvrdio dolazak novog modela, a to je veliki SUV Telluride.

Dolazak Tellurida je potvrđen tokom Sjevernoameričkog internacionalnog sajma automobila u Detroitu, gdje je prvi put viđen prije nekoliko godina u formi koncepta koji je dobio zeleno svjetlo.

Telluride će se prodavati u odabranim tržištima, ali vjerovatno ne i u Evropi, a to je moguće zaključiti i iz izjave dizajnera Gregoryja Guillaumea iz Kije Evrope, koji je rekao da takav model "nema mnogo smisla" jer Sorento zadovoljava potražnju za velikim SUV-ovima.

Glavno tržište će biti SAD, a trebao bi se pojaviti i u Rusiji, gdje je model Mohave imao uspjeha. Koncept predstavljen ranije je bio baziran na Sorentu, ali je bio i 11,1 cm viši, 12 cm širi i 24,1 cm duži od pomenutog modela. Posjedovao je plug-in hibrid koji su činili atmosferski 3,5-litarski V6 motor i električni motor, a ukupna snaga je iznosila 400 KS i prenosila se na sva četiri točka.

Koncept je imao četiri sjedišta i klupu u trećem redu, ali se od produkcijske verzije očekuje konvencionalnija konfiguracija.