Iz 1952. godine
27

Unikatni Ferrari 212 Inter by Ghia košta 1,6 miliona dolara

Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Ferrari 212 Inter by Ghia je jedan od automobila koji se ne viđaju često. Radi se o modelu s unikatnom karoserijom koju je napravila talijanska kompanija Ghia.

Ferrari 212 Inter je proizveden 1952. godine, a njegova trenutna vrijednost iznosi 1,6 miliona dolara. Automobil je veoma lijep, a prvobitno je predstavljen 1952. godine na Salonu automobila u Parizu, gdje je privukao pažnju tadašnjeg argentinskog predsjednika Juana Perona. Dogodilo se to nakon smrti njegove poznate supruge Evite i u vrijeme kada su njegovi potezi pomno praćeni. On je kupio automobil, ali je prvo dopremljen u Milano u Italiju gdje je dobio registarske oznake. Zahvaljujući tome Peron je izbjegao visoki porez za uvoz luksuzne robe u Argentinu.

U svakom slučaju, automobil je ostavio nakon što je prognan nekoliko godina kasnije. Ferrari je parkiran u skladište, gdje je ostao do 1973. godine, kada ga je kupio Talijan koji je živio u Buenos Airesu. Ponovo je prodan 1987. godine, a 1990. je potpuno restauriran kako bi bio u savršenom stanju. Od tada se pojavljivao na izložbama i osvajao brojne nagrade. Drugo mjesto je osvojio 2002. godine na događaju Pebble Beach Concours d'Elegance.

Svijet kolekcionarskih automobila je prepun sjajnih i zanimljivih priča, no, ovaj Ferrari 212 Inter se definitivno ističe. Pokreće ga Colombo V12 motor skriven ispod duge haube, a njegov zvuk je fantastičan.