auto
0

U Zagrebu predstavljena ekološka vozila

FENA
Na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića predstavljena su danas ekološka vozila u sklopu Zagrebačke energetske sedmice.

Uz električni automobil XD hrvatskog proizvođača DOK-ING-a, mogao se vidjeti i Hyundai H1, ekološki prerađen u Hrvatskoj.

Toyota centar Zagreb predstavio je Toyotu Prius i Hybrid Lexus CT 200h. Predstavljeni su i Fiat Punto - elektro, prerađen u Hrvatskoj, te Citroen C-zero i Citroen DS5.

Na Trgu su izloženi i Peugeot 3008 HYbrid4, prvi dizel hibrid na svijetu, također hibrid Peugeot 508 RXH te Peugeot iOn 100-posto električan.

Ducati je predstavio integrirane sustave punjenja kompatibilne sa svim električnim vozilima te mali gradski elektromoped Free duck i električni bicikl E-wheel.

Auto centar Kutina predstavio je kombi vozilo VW na kojemu je za probu ugrađen plin u kombinaciji s dizel gorivom te troši 70 posto dizela i 30 posto plina. Štedi 18 posto novca i 50 posto manje zagađuje okoliš.

Gradonačelnik Milan Bandić, koji je razgledao ekološka vozila, na upit novinara planira li za Gradsku upravu uskoro nabaviti takve automobile odgovorio je da će to doći samo po sebi, a još će prije doći ako budemo osvještavali sebe o energetskoj kulturi. Istaknuo je da europske metropole takve automobile već imaju na svojim ulicama te je pitanje mjeseca, odnosno godine kada će se to i u Zagrebu demonstrirati.