Širom Evropske unije
29

U prodaji Maserati Grecale Folgore, prvi električni SUV marke

A. M.
Električna verzija performansnog Maseratijevog SUV-a, Grecale Folgore, sada se može kupiti širom Evopske unije. Početna cijena iznosi 122.000 eura.

Novi Maserati Grecale Folgore (grecale na italijanskom znači sjeveroistočni vjetar, a folgore munja), prvi električni SUV marke, u prodaji je na većini EU tržišta. Maseratijevi zastupnici, pored baterijske, u ponudi i dalje paralelno nude i benzinske verzije: GT, Modena i Trofeo.

Električnu verziju performansnog SUV-a pokreću dva elektromotora koji razvijaju ukupno 558 KS, pa baterijski Grecale Folgore postaje najsnažniji model u ponudi, budući da top V6 benzinska verzija Grecale Trofeo razvija 530 KS. Ogromni obrtni moment od 820 Nm prenosi se na sva četiri točka.

Uz preteški hardver litijum-ionske baterije, Grecale Folgore ima masu od skoro 2,5 tona što je isto kao tri Maseratija A6GCS iz pedesetih. No, atraktivni SUV u baterijskoj konfiguraciji, ubrzava od 0 do 100 km/h za 4,1 sekundu i postiže maksimalnu brzinu od 220 km/h.

Baterija je kapaciteta 105 kWh i može se napuniti od 20 do 80 posto za 29 minuta, pri snazi punjenja od 150 kW. Autonomija električne verzije iznosi 500 kilometara u WLTP režimu. Početna cijena Grecale Folgore na manjim EU tržištima iznosi 122.000 eura prije poticaja, što je otprilike na nivou cijene izvedbe Trofeo.

U standardnoj opremi Grecale Folgore donosi digitalnu instrument tablu od 12,3 inča, centralni ekran od 12,3 inča, odvojeni ekran od 8,8 inča postavljen na centralnu konzolu, head-up displej i zračni ovjes. Za evropske kupce, Maserati nudi i wall box punjač sa snagom punjenja do 22 kW, kao i karticu za punjenje koja omogućava besplatan pristup na više od 650.000 punjača na Starom kontinentu u prvoj godini korištenja.

Grecale je inače Maseratijev najprodavaniji model sa 18.000 prodatih vozila širom svijeta u prošloj godini. Mimo Evrope, jako je popularan u SAD gdje su skoro polovinu prodatih primjeraka kupile žene.

Vezani članci