auto
5

U McLarenu sami odlučuju o svojoj sudbini

Klix.ba
Iako im u Formuli 1 u posljednje vrijeme ne cvjetaju ruže, u dijelu britanske kompanije koji se bavi proizvodnjom supersportskih automobila stvari nisu bile nikad bolje. Baš zbog toga u McLarenu su izjavili da nisu na prodaju, niti imaju namjeru praviti SUV-ove da bi opstali kao automobilska kompanija.

Rasprave o najboljim automobilskim kompanijama stare su koliko i same kompanije, ali čini se da McLaren u ovom trenutku kotira veoma visoko. Nakon pauze koja je napravljena prestankom proizvodnje čuvenog modela F1, u McLarenu su se u svijet cestovnih automobila vratili 2011. godine predstavljanjem modela MP4-12C.

Tri godine poslije na scenu stiže 650S. Tu je i spektakularna zamjena za model F1, koja se u hibridnoj konfiguraciji krije iza oznake P1. Najnoviji McLarenov trio ekskluzivnih sportskih automobila stigao je ove godine uz oznake 675LT, 570S i 540C.

U McLarenu kažu da nemaju namjeru stati, jer su planirali proizvoditi redizajnirani ili potpuno novi automobil svake godine. Na pitanje da li je taj tempo predstavljanja novih modela optimalan, odgovorili su da samo nastoje ispuniti zahtjeve svoje klijentele koja ne voli dugo voziti isti automobil.

U odnosu na konkurentske automobile koji stižu iz Ferrarija i Lamborghinija, u McLarenu sve planove provode samostalno, jer su potpuno neovisna kompanija.

"McLaren je britanska kompanija koja ima namjeru ostati samostalna, što nije slučaj kada govorimo o Ferrariju koji je u vlasništvu FIAT-a, ili Lamborghiniju koji je pod okriljem Volkswagen koncerna“, kaže Jolyon Nash koji u McLarenu obavlja funkciju izvršnog direktora marketinga i prodaje.

"Ne gubimo vrijeme i imamo veoma efikasan odjel za razvoj novih modela, što je u današnjoj automobilskoj industriji velika prednost. Neovisnost nam osigurava efikasnost, jer za implementaciju novih ideja i rješenja ne trebamo čekati dozvolu kompanije u čijem smo vlasništvu. Ostati neovisan znači imati sudbinu u svojim rukama“, dodao je Nash.

Na nedavni upit o budućim planovima za proizvodnju SUV automobila, na čemu zahvaljujući današnjim trendovima uveliko radi sve više automobilskih kompanija koje su u nekim drugim vremenima bile prepoznatljive po luksuznim i sportskim modelima, u McLarenu odrečno odmahuju glavama.

"Nama za profitabilnost i opstanak takvi automobili ne trebaju“, kaže McLarenov izvršni direktor odjela za automobilsku produkciju, Mike Flewitt.

Vezani članci