Opće neznanje
148

U BiH nije zakonski regulisana vožnja u kružnom toku, ovo su pravila koja trebate primjenjivati

N. V.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
S obzirom na to da su pravila vožnje u kružnom toku česta rasprava u društvu, pitali smo MUP KS šta je ispravno. Rečenica na kraju njihovog obrazloženja nas je šokirala - u BiH ne postoje zakonski propisana pravila vožnje za ovakav tip raskrsnice.

Imajući u vidu činjenicu da Zakonom o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH nisu propisana posebna pravila saobraćaja u kružnom toku, primjenjuju se opšta pravila definisana navedenim zakonom.

Iz MUP-a navode da su uputili prijedloge za izmjenu i dopunu Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH, u vezi s odvijanjem saobraćaja u kružnom toku, a dok se to ne dogodi, pročitajte koji su važeći propisi.

Kako je i logično, auti u kružnom toku imaju pravo prvenstva u odnosu na one koji se žele uključiti, međutim problemi vozača nastaju uglavnom unutar kružnog toka, u slučaju dvije saobraćajne trake. Očekivano bi bilo da spoljašnja, odnosno desna traka bude korištena za uključivanje i isključivanje vozila iz kružne raskrsnice, no prema aktuelnom Zakonu o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH, dozvoljeno je nastaviti vožnju u kružnom toku.

"Ako se vozač motornog vozila isključuje iz lijeve saobraćajne trake, posebnu pažnju treba obratitit na vozila koja se kreću u desnoj saobraćajnoj traci, jer ista mogu nastaviti vožnju u kružnom toku. Radnju prestrojavanja sa vozilom vozač može izvršiti u koliko je siguran da vozilo iz desne saobraćajne trake skreće desno", navedeno je iz MUP-a KS.

Kružni tok sa dvije saobraćajne trake je najlakše posmatrati kao običnu cestu sa dvije trake koja jednostavno ide u krug, pa su i propisi prestrojavanja i isključivanja ista kao i na takvoj cesti.

Takvo pravilo u kojem je dozvoljeno koristiti desnu traku za kruženje unutar raskrsnice ostavlja prostor za pitanje "Zašto bi koristili obje trake i rizikovali nesreću prilikom prestrojavanja?".

Međutim, u ostatku svijeta je ovo uglavnom regulisano te unutarnja traka ima smisao na način da je postavljena horizontalna signalizacija koja ukazuje na pravilno korištenje kružnog toka. Evo kako to izgleda.

Ispravno korištenje kružnog toka sa dvije trake
Ispravno korištenje kružnog toka sa dvije trake

Kružne raskrsnice mogu biti obilježene vertikalnim saobraćajnim znacima kao što su znak obaveze "kružni tok saobraćaja" ili "znak sa pravom prvenstva prolaza". Često je tu i horizontalna signalizacija koja upućuje na to koje trake možete koristiti u zavisnosti od toga gdje idete. Rijetko su neke kružne raskrsnice obilježene i svjetlosnom signalizacijom.

Međutim, saobraćaj može biti regulisan i bez saobraćajnih znakova primjenjivanjem opštih pravila prvenstva prolaza kao i na ostalim raskrsnicama, što bi značilo da važi "pravilo desne strane".

Iz MUP-a KS ističu: "Vozač koji namjerava da obavi neku radnju vozilom na putu ili vozilo uključiti u saobraćaj (pomjeranje vozila udesno ili ulijevo, mijenjanje saobraćajne trake, preticanje, obilaženje, zaustavljanje, skretanje udesno ili ulijevo, polukružno okretanje, vožnja unazad i sl.) smije da počne takvu radnju samo ako se prethodno uvjerio da to može učiniti bez opasnosti za druge učesnike u saobraćaju ili imovinu, vodeći pri tome računa o položaju vozila i pravcu i brzini kretanja".

Posljednje, ali ne najmanje bitno - ne zaboravite signalizirati paljenjem žmigavca prije nego što promijenite pravac kretanja ili saobraćajnu traku.