Projekt iz 2006. godine
15

Unikatni Dodge Viper pokreće V10 motor koji je tunirao McLaren

D. B.
Dodge Viper ASC McLare Diamondback je 2006. godine predstavljen na sajmu automobila u Detroitu, a sada je dobio novog vlasnika.

Riječ je o unikatnom Viperu koji je svoj život započeo kao standardni model, no zahvaljujući kompaniji American Speciality Cars ili kraće ASC, postao je mnogo više od toga. ASC-ovi stručnjaci su se posvetili promjenu eksterijera, karoserija je lakirana u Artic Ice Pearl boju, dok brojne dijelove krasi izloženi karbon uključujući prednji spliter, bočne ventilacijske otvore pragove i kompletan stražnji dio.

Unikatni Viper je dobio 19-inčne aluminijske felge s Michelin Pilot Sport gumama dimenzija 279/35 naprijed i 345/30 nazad. Automobil je spušten, a ugrađene su i moćnije Brembo kočnice.

Pokreće ga 8,0-litarski atmosferski V10 motor koji je modificirala kompanija McLaren Performance Technologies. Ovaj V10 motor prema tvrdnjama McLarena razvija 615 KS, a uparen je sa 6-stepenim manuelnim mjenjačem koji prenosi snagu na stražnje točkove preko diferencijala s ograničenim proklizavanjem. Također, postavljen je i unikatni izduvni sistem od nehrđajućeg čelika.

Automobil je prešao svega 129 kilometara, a prodan je za 166.777 dolara.

Vezani članci