Bez limitatora
315

Posaidon nudi Mercedes-AMG GT R Roadster koji razvija 359 km/h

E. L.
Najnoviji odgovor njemačke tuning kompanije Posaidon na najluđe kreacije Brabusa krije se iza oznake RS830+, a svidjet će se kupcima koji smatraju da riječ 'previše' treba izbaciti iz upotrebe.

Opće je mišljenje da većina poklonika temeljito dorađenih automobila koje proizvodi Mercedes-AMG prvo pomisli na proizvode koji nastaju u čuvenom Brabusu, ali u Bottropu znaju da imaju ozbiljnu konkurenciju na domaćem terenu, jer i u njemačkoj tuning kompaniji Posaidon prave supersnažne izvedenice na osnovici AMG-ovih modela.

Primarno bazirani na elemente koje se kriju ispod lima, u Posaidonu su predstavili svoju ideju koja je nastala na osnovici AMG-a GT R Roadster, a rezultat tuninga je "open air“ dvosjed koji i dalje pokreće poznati 4-litarski V8 biturbo motor. Razlike? Umjesto 575 KS i 700 Nm motor razvija 880 KS i elektronski ograničenih 1.000 Nm najvećeg obrtnog momenta.

S više snage u odnosu na strašni Mercedes-AMG GT Black Series koji se nedavno dokazao na čuvenoj stazi Nürburgring Nordschleife, Posaidon RS830+ od 0 do 100 km/h stiže za 2,9 sekundi i prestaje ubrzavati kada se na displeju brzinomjera ukaže broj 359.

U Mülheim-Kärlichu su se pobrinuli da softverski i hardverski dorađen AMG-ov 7-stepeni automatski mjenjač preživi "lavinu“ snage koja se distribuira na zadnju osovinu. Za kupce kojima je 880 konjskih snaga, ipak, previše u opciji su i tri slabija paketa s kojima GT R Roadster pokreće "ergela“ sa 670, 780 ili 830 KS.