Tuning
52

Piecha nudi Mercedes-AMG GT S sa 612 KS

Klix.ba
Mnoge tuning kompanije rado za osnovicu koriste Mercedes-AMG GT, a među posljednjim kreacijama na temu spomenutog supersportskog modela spada kreacija njemačke tuning kompanije Piecha.

U Piechi su posao započeli izvana. U cilju smanjenja mase automobila pojedini su karoserijski elementi sada napravljeni od karbonskih vlakana. U odnosu na tvorničku verziju, ovaj je automobil dobio i novi komplet aluminijskih felgi (19-inčne naprijed, 20-inčne nazad), a tu su i nešto veće obloge pragova.

Vjerovatno najatraktivniji dio na karoseriji je novodizajnirani zadnji difuzor zraka iznad kojeg se mogu vidjeti četverostruki završeci izduvnog sistema. Tu je i pozamašan fiksni zadnji spojler koji je, u ovom slučaju, dodatak tvorničkom sklopivom spojleru, a sve u cilju generisanja dodatnog pritiska na zadnju osovinu pri velikim brzinama.

U Piechi nisu detaljno objasnili kako su „ugurali“ dodatnih 112 konjskih snaga u AMG-ov 4-litarski biturbo V8 motor koji sada umjesto 510 KS i 650 Nm raspolaže sa 612 KS i 840 Nm najvećeg obrtnog momenta, što su brojke kojima se ne može pohvaliti ni nedavno predstavljeni Mercedes-AMG GT R (585 KS i 700 Nm) koji je trenutno na vrhu ponude za model GT.

Sve spomenuto dovoljno je da GT S (koji Piecha zvanično prodaje pod nazivom GT-RSR) od 0 do 100 km/h stiže nakon 3,7 sekundi, a njegova maksimalna brzina iznosi 330 km/h.