Uvijek može bolje
36

Novitec pretvorio Maserati MC20 u raketu sa 701 KS

D. B.
Maserati MC20 je flagship popularnog brenda, ali su inžinjeri i dizajneri iz Noviteca pronašli način da ga učine još boljim.

Novitec je kreirao tuning paket za superautomobil MC20 koji uključuje diskretne aerodinamičke dodatke i dodatnu snagu za V6 Nettuno motor.

Što se tiče eksterijera, Novitec je dodao par bočnih peraja kod usisnika na prednjem braniku, kao i nešto veći stražnji spojler koji je napravljen od karbonskih vlakana. Isti materijal je korišten za izradu umetaka prednjeg poklopca, kao i bočnih usisnika. Dodatne aerodinamičke komponente ne mijenjaju "čisti" dizajn modela MC20 te ih je teško uočiti bez direktnog upoređivanja.

S druge strane, nove 20-inčne prednje i 21-inčne stražnje Vossen NF 10 felge su itekako uočljive, a na njima su gume visokih performansi. Novitec može poraditi i na ovjesu kako bi se automobil spustio, a to se prije svega odnosi na Novitecove sportske opruge koje spuštaju MC20 do 25 mm. Tuner nudi i mnoštvo opcija u unutrašnjosti uključujući kožu i Alcantaru u boji po želji kupca.

Kada je riječ o performansama, Novitec je opremio 3,0-litarski twin-turbo V6 motor s dva plug-and-play N-TRONIC modula i novim izduvnim sistemom, a rezultat toga je povećanje snage, tako da sada razvija 701 KS i 818 Nm obrtnog momenta umjesto standardnih 621 KS i 730 Nm. Povećanje snage je ima pozitivan efekt na ubrzanje, tako da MC20 od 0 do 100 km/h stiže za 2,8 sekundi (ranije 2,9 sekundi), dok je maksimalna brzina veća od 325 km/h.

Što se tiče izduvnog sistema, Novitec nudi različit izbor koji čine nehrđajući čelik ili inconel sa sportskim prigušivačima i opcionim sportskim 100-ćelijskim katalizatorima. Opciono je moguće dobiti i aktivni sistem kontrole zvuka za one koji ne žele buditi susjede, a dostupni su i završeci izduvnih cijevi promjera 100 mm sa završnom obradom od nehrđajućeg čelika ili karbona.