Tuning
2

Najbrža Impreza STI savladala Nürburgring Nordschleife za 7:53.08

Klix.ba
Subaru Impreza STI modifikovana od strane britanske tuning kompanije Revolution Motorstore postala je najbrža Impreza koja je do sada vozila na Nürburgringu.

Zatvaranjem kruga za 7:53.08 oboren je dosadašnji rekord od 7:55.00 koji je 2011. godine sa produkcijskim modelom postigao jedan od najboljih rally vozača svih vremena, Finac Tommi Mäkinen. Zvučno nazvana Project STI Nürburgring, modifikovana Impreza bazirana je na specifikaciji za japansko tržište (JDM – Japan Domestic Market).

Britancima je trebalo četiri mjeseca za svaki od deset napravljenih primjeraka, a svi stižu bez zadnjeg para vrata. U odnosu na serijsku Imprezu STI, britanska varijanta na temu dobila je karbonski poklopac motora, više proširene blatobrane i tanja stakla, a tu je i aluminijumski poklopac prtljažnika. 2,1-litarski 4-cilindarski turbo motor sa pritiskom turbine koji iznosi 1,9 bara isporučuje 508 KS i 500 Nm obrtnog momenta, ali za obaranje rekorda automobil je razvijao oko 400 KS.

Lista dorada nastavlja se 19-inčnim felgama OZ Superturismo LM, Tarox kočnim čeljustima i Tein podešavajućim ovjesom. U unutrašnjosti zadnja sjedišta ustupila su mjesto sigurnosnom kavezu, a prednji par Recaro sjedišta „krase“ TRS pojasevi.

Osnovni materijali korišteni prilikom oblaganja unutrašnjosti su karbon i alkantara. Bez asistencije ABS-a, Impreza STI Revolution Motorstore može se kupiti za 85.392 eura.

Vezani članci