Tuning
24

Manhart pripremio Mini u maxi izdanju

Klix.ba
Tuning kompanija Manhart Performance predstavila je Mini F300 s motorom koji za ovu priliku isporučuje 300 konjskih snaga.

U Manhartu su kao osnovicu za preradu koristili Minijev model Cooper JCW (John Cooper Works), a njihovu kreaciju krasi British Racing zelena boja karoserije „okićena“ aplikacijama u boji zlata. Nove su i 19-inčne aluminijske felge, a tu je i nekolicina natpisa F300 koji bi okolini trebali skrenuti pažnju da ovaj Mini nije „prašina u oči“.

Promjene u unutrašnjosti uključuju vrhunsku tamnu kožu koja je kombinovana s alkantarom (s kojom je presvučen upravljač), a sve je prošiveno kontrastnim koncem. Na tepisima od velura utisnut je logo Manharta, što danas radi većina vrhunskih tuning kuća.

Poenta automobila koji na sebi nosi oznaku F300 krije se ispod kratkog pokopca motora. U Manhartu su dvolitarski turbo-benzinski četverocilindarski motor „pojačali“ s novim međuhladnjakom, a nakon optimiziranja centralne upravljačke jedinice i instaliranja novog izduvnog sistema (koji je proizvod kompanije Remus), potencijal motora sada umjesto standardnih 231 iznosi 300 konjskih snaga. Značajno je porasla i vrijednost najvećeg obrtnog momenta koji sada iznosi 469 umjesto standardnih 320 Nm.

U Manhartu nisu objavili performanse automobila koji „čuči“ na KW-ovom podesivom ovjesu, ali ako se uzme u obzir dodatnih 69 KS i 110 Nm obrtnog momenta, u odnosu na serijski JCW koji je brz sam od sebe, onda nema sumnje da je ultraupravljivi F300 značajno brži.

Vezani članci