Provociranje M odjela
26

Manhart predstavio svoju kreaciju na temu najsnažnijeg BMW-a iz Serije 1

E. L.
Manhartov BMW M135i xDrive (F40) krije se iza oznake MH1 350 i natjerao nas je da zamislimo model iz aktuelne Serije 1 na čijim bi petim vratima stajala oznaka M1.

Znamo da BMW-ov M odjel neće praviti verziju iz aktuelne Serije 1 koja bi se priključila društvu čistokrvnih M modela, ali smo nakon otkrivanja Manhartove najnovije kreacije pomislili da bi zamišljeni M1 mogao izgledati kao temeljito dorađen BMW M135i xDrive koji u Wuppertalu nude iza oznake MH1 350.

U Manhartu su se potrudili da dvolitarski četverocilindarski biturbo motor dobije dodatne 44 konjske snage, pa vozač(ica) umjesto standardnih 306 KS i 450 Nm na raspolaganju ima 350 KS i 524 Nm najvećeg obrtnog momenta za čiju je distribuciju na obje osovine (xDrive) zadužen rekalibriran 8-stepeni automatski mjenjač.

Automobil čija je karoserija opremljena nekolicinom karbonskih komponenti (koje "potpisuje“ kompanija Maxton Design) bliži je tlu dodatnih 30 milimetara, a iza novih 20-inčnih aluminijskih felgi (Manhart GTS) kriju se još kapacitetnije kočnice. Već poslovično, sve oznake BMW-a zamijenjene su oznakama Manharta.

Podaci o performansama nisu objavljeni, ali nema sumnje da će Manhart MH1 350 biti brži od BMW-a M135i xDrive koji iz mjesta do "stotke“ stiže za 4,8 sekundi i razvija 250 km/h.

Vezani članci