"Zamjena" za OPC
25

Irmscher tunirao Opel Corsu: Sportski izgled i više snage

D. B.
Nedavno obnovljena Opel Corsa nema OPC verziju, no stručnjaci u Irmscheru su se pobrinuli da izgleda znatno više sportski te da pruža bolje performanse.

Snažni hatchback modeli su gotovo "izumrli" u segmentu superminija, a situacija neće biti bolja bar dok ne dođe vrijeme nove generacije električnih vozila. Ipak, da ne bude sve tako crno, postoje tuneri koji ostvaruju želje kupaca i unapređuju popularne modele proizvođača koji nemaju nešto slično u svojoj ponudi. Primjer je Irmscher, koji je pripremio paket opreme za Opelovu Corsu. Ovaj paket donosi niz vizuelnih promjena, promjene šasije i poboljšanja performansi.

Irmscher već nudi tuning paket za Opel Corsu F, ali je novi paket pripremljen tako da bude kompatibilan s nedavno obnovljenom verzijom. Što se tiče eksterijera, proširenja branika i dublji pragovi izgledaju kao komponente koje bi Opel mogao nuditi za OPC, GSi ili GSe pakete, a isto važi i za opcionu crnu haubu i krov u kombinaciji s crvenim detaljima. Tu je i dodatno krilo postavljeno na stražnjem spojleru.

Corsa je dobila i novi set 18-inčnih Turbo Star felgi, koje su dostupne u crnoj ili dvobojnoj varijanti. Podešavanjem ovjesa je supermini bliži tlu za 30 mm, što pozitivno djeluje na njegov "stav" i upravljivost.

Kompletan paket je kompatibilan sa svim pogoskim varijantama Corse uključujući električnu. Konvencionalni model je dobio do 20 KS više u odnosu na fabričke specifikacije, ovisno o modelu.

Najsnažniju fabričku Corsu s konvencionalnim pogonom pokreće 1,2-litarski motor s turbopunjačem i blagom hibridnom tehnologijom, koji razvija 136 KS. Irmscherovo povećanje snage je vjerovatno kompatibilno i s drugim Stellantisovim modelima koji koriste iste motore, uključujući blisko povezani Peugeot 208.

Tuner iz Remshaldena još uvijek nije objavio cijenu, no ona će ubrzo biti dostupna putem online shopa.

Vezani članci