Tuning
11

Hennessey priprema najbrži sedan na svijetu

Klix.ba
Poznata američka tuning kompanija Hennessey objavila je da priprema beskompromisan tuning paket za Cadillac CTS-V uz koji bi veliki američki automobil trebao biti ubjedljivo najbrži četverovratni sedan na svijetu. Poznavajući projekte na kojima su do sada radili u Hennesseyu, nema razloga da im se ne vjeruje.

Automobil bi trebao nositi naziv Hennessey Cadillac CTS-V HPE1000, a prva stvar koju su u Hennesseyu planirali da urade je vađenje mehaničkog kompresora i ubacivanje dva turbo-punjača koji bi asistirali GM-ovom 6,2-litarskom V8 motoru.

Motor će također dobiti nove glave cilindara, novu radilicu, ojačane aluminijske klipove, ojačane klipnjače... Zatim slijedi rekalibriranje centralne upravljačke jedinice, novi sistem ubrizgavanja goriva, veći međuhladnjak zraka, otvoreniji zračni filter i sportski ispušni sistem napravljen od nehrđajućeg čelika.

Nakon svih modifikacija motor će razvijati 1000 KS, što će prema procjenama u Hennesseyu biti dovoljno da maksimalna brzina Cadillaca bude oko 386 km/h.

Planirana produkcija iznosi samo 24 primjerka, a informacija o cijeni za sada nema. Za one koji CTS-V projekat Hennesseya smatraju pretjeranim, kompanija će ponuditi nešto „pitomiji“ paket u kojem će uz 6,2-litarski V8 motor ostati mehanički kompresor. U tom slučaju snaga motora trebala bi iznositi između 750 i 800 KS.