Noviteti
17

Cadillac CTS-V najesen stiže u Evropu

Klix.ba
U Cadillacu su objavili da će se njihov model CTS-V od jeseni ponuditi evropskim kupcima s početnom cijenom u Njemačkoj koja iznosi 98.500 eura.

Kada je Cadillac na Sajmu automobila u Ženevi premijerno pokazao svoje modele ATS-V i CTS-V, koji su napravljeni da zadovolje evropske specifikacije, u kompaniji su tada objavili cijenu manjeg modela ATS-V koji će se u Njemačkoj od ljeta nuditi po cijeni od 74.900 eura. U međuvremenu, iz Cadillaca je stigla vijest da će se i veći model CTS-V prodavati u Evropi po cijeni od 98.500 eura.

Zamišljen da uzme dio kolača koji u Evropi godinama dijele BMW M5, Mercedes E63 AMG i Audi RS6, novi CTS-V u bitku stiže sa 6,2-litarskim V8 motorom koji uz asistenciju mehaničkog kompresora nudi 649 konjskih snaga i 855 Nm najvećeg obrtnog momenta. Prijenos snage na zadnju osovinu vrši se preko 8-stepenog automatskog mjenjača s opcijom ručnog mijenjanja stepeni prenosa. Automobil od 0 do 100 km/h stiže za 3,7 sekundi, a bez elektronskih ograničenja njegova maksimalna brzina iznosi 320 km/h.

Cadillac CTS-V postavljen je na 19-inčnim aluminijskim felgama na kojima su gume Michelin Pilot Super Sport. Mjesto ispod felgi zauzele su vrhunske Brembo kočnice. Među zanimljive detalje spada lagani karbonski poklopac motora, 12,3-inčna digitalna instrumentna tabla, vrhunska sportska sjedišta i tri radna režima automobila (touring, sport i track).