Džepna raketa
17

Giannini 350 GP4 je pravo malo čudovište

Klix.ba
Ono što je bio sjajan mali gradski automobil, tuner Giannini je u saradnji s kompanijom GRAM pretvorio u superautomobil.

Radi se o automobili Giannini 350 GP4 koji je evolucija modela 350 GP s motorom iz Alfa Romea 4C, a koji je predstavljen u junu ove godine tokom Sajma automobila u Torinu. Međutim, taj automobil je imao pogon na stražnje točkove, dok novi model s pogonom na sva četiri točka zaista zaslužuje epitet malog čudovišta.

Druga velika razlika između dva automobila je pozicija motora koji više nije iza prednjih sjedišta, nego je smješten naprijed kao u slučaju standardnog Fiata 500, što je omogućilo povratak stražnjeg sjedišta. Detalji o motoru nisu poznati, osim da razvija 350 KS kao i model s Alfinim motorom i pogonom na stražnje točkove.

Ipak, ne radi se o najsnažnijem Fiatu 500 na svijetu, jer ta titula još uvijek pripada Pogea Racingu i njegovoj zvijeri sa 405 KS.

Giannini 350 GP4 je već testiran, a doživio je dodatne promjene eksterijera. Naprijed je novi spliter od karbonskih vlakana, kućišta bočnih retrovizora su napravljena od istog materijala, kao i dodatni dio na donjem dijelu stražnjih blatobrana s ventilacijskim otvorima. Prozori su napravljeni od pleksiglasa kako bi se smanjila težina, a tu je i masivni stražnji difuzor s crvenim perajima, što se slaže s dva završetka izduvnih cijevi.

Cijena zasad nije poznata, a prethodni model je koštao 150.000 eura. Giannini će sve detalje objaviti nakon završetka testne faze.