{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Gemballa GTR 600 Gullwing - Porsche je dobio "krila"

S
13.1.2005. u 10:40
0
0
Gemballa GTR 600 Gullwing - Porsche je dobio "krila"
0
Gemballa GTR 600 Gullwing - Porsche je dobio "krila"
Poznati Porscheov tuner je od 911 Cabrio modela napravio spektakularan automobil i to ne samo vizuelno. Kao osnova za tuning poslužio je stari model 911, kodne oznake 996.
To je malo čudan potez, jer je prije par dana predstavljen i novi 911 Cabrio. No možda su samo željeli da iskoriste tehniku koju već imaju, jer s istim motorom 911 Coupe već postoji u ponudi Gemballe.


Broj 600 u imenu ove prerade označava snagu motora, koji uz to razvija i 850 Nm obrtnog momenta. Ova moć izvučena je tako što su na 6 cilindrični Boxer motor dodana 2 turbo punjaća - Biturbo. No da bi sve radilo bez problema, tu je još niz sitnica urađenih na motoru, gdje spada i ugrađnja dodatnog hladnjaka ulja.


Nakon završetka posla na motoru, ojačani su mjenjač i spojka, da bi istrpili veliku snagu. Na kraju, kod mjerenja postignutog, svi su bili zadovoljni. Maksimalna brzina ovog modela je 330 km/h, a oznaku 100 km/h na kilometar satu kazaljka preleti nakon 3.4 sekunde. Kako se radi o vrhunskom tuneru, podrazumjeva se da su "zavirili" i ispod metalnog oklopa. Tu je dorađen ovjes, kočnice su pojačane sa diskovima prečnika 380 mm, a ovaj 911 sada stoji na felgama od 19-cola sa gumama 235 naprijed, odnosno 315 mm nazad.


Iako se bilo kakav Porsche kupuje prvenstveno zbog brzine i vrhunske mehanike, neke bi mogao više impresionirati vizuelni nastup Gemballinog primjerka. Osim prerada na prednjem i zadnjem dijelu, najupadljivija su vrata. Otvaraju se prema gore, tako kad su otvorena, dobija se efekat ptice spremne za poletanje. Posebno je zanimljivo i to jer ih ne diže čovjek ručno - njima upravlja elektonskim putem. Prilazak ovom 911 i nastup bili bi spektakularni, slični onima iz Batman filmova. Pritišćete dugme na daljiskom upravljaću i vrata se dižu, a unutra vas dočekuju crvena koža sa mnogo aluminijuma, alcantare i drugih plemenitih materijala.

B. K.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: