Zasnovan na modelu R
22

Delta4x4 planira pripremiti ograničeni broj primjeraka "modernog Golfa Country"

D. B.
Kompanija Delta4x4 ima ideju da kreira duhovnog nasljednika modela Golf Country.

Volkswagen Golf se pojavio 1974. godine, no tek je 1985. godine u eri druge generacije stigla verzija s pogonom na sva četiri točka pod nazivom Golf Syncro. Potom se 1989. godine pojavio model Golf Country namijenjen avanturistima, koji je bio robusniji i značajno podignut. Steyr-Daimler-Puch je u Austriji proizveo samo 7.735 primjeraka, a sada kompanija Delta4x4, koja je specijalizovana za off-road, želi kreirati modernu verziju baziranu na aktuelnom Golfu R.

Ideja je da se Golf R podigne za 80 mm i postavi na 18-inčne felge s gumama za sve terene. Aftermarket paket uključuje i krovne nosače za dodatnu praktičnost, kao i dodatnih pet PIAA svjetala postavljenih na haubi.

Iz kompanije Delta4x4 kažu je automobil u fazi koncepta, no planirana je ograničena proizvodnja. Bude li dovoljno interesa kupaca, može se očekivati 25 konverzija koje će koštati 35.000 eura, odnosno više od cijene Golfa R-Line koji u Njemačkoj košta 33.335 eura.

Za konverziju jednog automobila bit će potrebno šest do devet mjeseci. Volkswagen prodaje "podignuti Golf" na nekim tržištima, ali samo kao karavan. Riječ je o modelu Alltrack sa standardnim pogonom na sva četiri točka i plastičnom zaštitom lukova točkova.

Volkswagen vjerovatno više nikad neće proizvesti Golf Country jer se fokusira na smanjenje troškova. Zbog toga je došao kraj modelima Arteon i Arteon Shooting Brake, dok se prednost daje popularnijim modelima.